BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee stoft Spontini’s Olympie af

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 29 oktober een concertante uitvoering van de zelden gehoorde opera Olympie van Gaspare Spontini in het Concertgebouw in Amsterdam. Het is voor het eerst dat de opera in Nederland te horen is.

Sopraan Karina Gauvin zingt de titelrol. (© Michael Slobodian)
Sopraan Karina Gauvin zingt de titelrol. (© Michael Slobodian)

Gaspare Spontini componeerde Olympie in Parijs, waar hij zich begin negentiende eeuw had gevestigd nadat hij in zijn geboorteland Italië zijn carrière als operacomponist was begonnen. In Parijs had hij met La vestale veel succes geboekt. Olympie werd bij de première in 1819 minder goed ontvangen. Kort daarna verliet Spontini Parijs om de opera in Berlijn te gaan leiden. Daar werd Olympie in 1821 in een herziene, Duitse versie opgevoerd, wél met veel succes.

Olympie is gebaseerd op een tragedie van Voltaire en gaat over de machtsstrijd die uitbreekt na het overlijden van Alexander de Grote. Diens dochter Olympie wordt bijna vermalen in de strijd. “De orkestepisodes en koorscènes in de opera zijn overweldigend”, beschrijft de Matinee. “Tegelijkertijd ontwikkelt Spontini een geheel eigen Franse lyriek, waarmee hij de titelheldin ten volle kan laten schitteren.”

De titelpartij wordt vertolkt door sopraan Karina Gauvin, geen onbekende in Amsterdam. Ze was de afgelopen seizoenen onder meer te zien in Ariodante, Partenope, Niobe, regina di Tebe en meerdere liedrecitals. Naast Gauvin staan mezzosopraan Juliette Mars (Statira), tenor Mathias Vidal (Cassandre), bas Patrick Bolleire (L’Hiérophante), bas Josef Wagner (Antigone) en Philippe Souvagie (Hermas/Un Prêtre).

De cast krijgt rugdekking van Le Cercle de l’Harmonie en het Vlaams Radio Koor, specialisten op het gebied van klassieke en vroegromantische opera’s. Koor en orkest staan onder leiding van Jérémie Rhorer.

De uitvoering van Olympie is een samenwerking met het Palazzetto Bru Zane uit Venetië, een centrum gespecialiseerd in Franse romantische muziek.

Het concert begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Hieronder een korte trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Nieuwe muziekwedstrijd in België

Volgend artikel

Marton debuteert bij Munt met Capriccio

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Else smallenbroek
    29 oktober 2016 at 13:37

    Waar kan ik het libretto van olympie/ caspare spontini vinden?

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    29 oktober 2016 at 14:05

    In ieder geval in het cd-album op Orfeo met Gerd Albrecht (dirigent) en Julia Varady in de titelrol.