FeaturedNieuws

Netrebko, Villazón, Calleja in Concertgebouw

Het Concertgebouw heeft de nodige operasterren gecontracteerd voor zijn seizoen 2012/2013. Onder andere Anna Netrebko, Joseph Calleja, Rolando Villazón en Cecilia Bartoli komen voorbij.

Het Concertgebouw viert in 2013 zijn 125-jarig bestaan. De tweede helft van het nieuwe seizoen staat daarom in het teken van jubileumfestiviteiten. Vanaf januari vindt er iedere maand een Jubileumconcert plaats in de Grote en Kleine Zaal. Op de officiële verjaardag, 10 april 2013, is er een Sterrenjubileum met onder andere Thomas Hampson.

Een belangrijke rol in het nieuwe seizoen is weggelegd voor dirigent Mariss Jansons, die een Carte Blanche krijgt en daarin vier wereldberoemde orkesten zal dirigeren.

Grote Zaal

Over sterren hoeft de vocale liefhebber niet te klagen. De nodige fameuze gezichten zullen zich in het Amsterdamse concerthuis laten zien. De meesten in de serie Vocaal in de Grote Zaal.

Sopraan Anna Netrebko zal in die serie op 8 november 2012 optreden in Tsjaikovski’s opera Iolanta, samen met Sergei Skorokhodov, Vitalij Kowaljow en het Sloveens Filharmonisch Orkest onder Emmanuel Villaume.

Tenor Joseph Calleja geeft 31 januari 2013 een soloconcert met het Orquesta Sinfónica de Navarra onder Frederic Chaslin. Hij zingt aria’s van onder andere Puccini en Verdi, plus Napolitaanse en andere liederen.

Op 12 juni 2013 ‘feliciteert’ Rolando Villazón de jarige Verdi. Dat doet hij met het Tsjechisch Nationaal Symfonie Orkest onder Guerassim Voronkov. De tenor zingt aria’s uit onder meer Don Carlos, Rigoletto en Luisa Miller.

In een Extra Concert zal Cecilia Bartoli optreden. Zij zingt op 25 november 2012 een programma met het Kammerorchester Basel.

De bekende Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek is van de partij in een Jubileumconcert met het Nederlands Philharmonisch Orkest op 8 januari 2013. Zij zingt dan werk van Richard Wagner.

Op 22 mei 2013 buigt Asko|Schönberg zich over Die Dreigroschenoper van Kurt Weill. De solisten zijn nog niet bekend.

In de serie Oude Meesters voert The King’s Consort op 24 april 2013 onder leiding van Robert King Dido and Aeneas op van Purcell. Solisten zijn onder andere Carolyn Sampson en Roderick Williams.

In diezelfde serie geeft de Academy of Ancient Music op 12 december 2012 een Vivaldi-concert, waarin Elizabeth Watts en Daniela Lehner diverse aria’s zullen zingen.

Kleine Zaal

In de Kleine Zaal zijn zoals gebruikelijk weer twee Vocale Series gepland. In de Vocale Serie I komen tenor Maximilian Schmitt, sopraan Sally Matthews, sopraan Miah Persson, mezzo Katarina Karnéus, countertenor Andreas Scholl en bariton Florian Boesch aan bod.

In de Vocale Serie II geven mezzo Camilla Tilling en tenor Mark Padmore samen met pianist Jonathan Biss een speciaal recital rond Schumann. Ook is er een Schubertiade met Marlis Petersen, Anke Vondung, Werner Güra en Konrad Jarnot. Verder geven bariton Henk Neven, sopraan Mojca Erdmann, sopraan Christiane Karg en tenor Matthew Polenzani solorecitals.

Bekijk het volledige programma op de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Twaalf titels in bioscoopseizoen Metropolitan

Volgend artikel

Ernani uit de Met: een ouderwetse zangshow

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. Lieneke Effern
  25 februari 2012 at 12:05

  En in deze opsomming mis ik dan nog de twee concertante uitvoeringen van Wagner´s Fliegende Hollander met o.a. Christopher Ventris, Michael Volle, Jane Henschel en het Koninklijk Concertgebouw Orkest olv Andris Nelsons.

 2. Victor Baarn
  25 februari 2012 at 12:49

  En ik heb van de week kaartjes gekocht voor een opera van Vivaldi in het Concertgebouw op 2 juni. Solisten o.a. Sara Mingardo en Vivica Genaux.

 3. Laura
  25 februari 2012 at 14:43

  WAT GEWELDIG!!!!

  Anna Netrebko (in Iolanta van Tsjaikovski!!! :D), Joseph Calleja, Rolando Villazón (laatste berichten zijn toch weer voorzichtig positief), Eva-Maria Westbroek, Cecilia Bartoli!

  Wat een geweldig nieuws!

 4. Laura
  25 februari 2012 at 14:45

  En de Fliegende Holländer onder Nelsons, het kan maar niet op!!!

 5. Joseph
  27 februari 2012 at 16:50

  Hela ! Jullie maken mij jaloers met zo’n affiche. De tickets zullen ook niet goedkoop zijn.