AchtergrondFeaturedNieuws

Trailers: Nieuwe operatitels Arthaus Musik

Arthaus Musik heeft vandaag diverse opera’s op dvd uitgebracht of heruitgebracht. Het zijn met name producties van de nodige jaren geleden, zoals een Monteverdi-opera uit 2002, een Turandot uit 2005 en zelfs een Otello uit 1962.

Om met Otello te beginnen: de live-opname die bij Arthaus op dvd is verschenen, werd in 1962 gemaakt in de Deutsche Oper Berlin. Renata Tebaldi zong Desdemona, een rol die ze zo’n honderd keer vertolkte op de grootste tonelen ter wereld. Hans Beirer zong de titelrol, William Dooley vertolkte Jago en op de bok stond Giuseppe Patané.

Hieronder een paar fragmenten op een rij:

Vier decennia later werd in Zürich Il Ritorno D’Ulisse in Patria opgenomen, een opera van Monteverdi. De cast bevatte bekende namen als Vesselina Kasarova, Dietrich Henschel en Isabel Rey. Nikolaus Harnoncourt dirigeerde het Orchestra la Scintilla.

Hieronder een paar fragmenten op een rij:

Arthaus heeft al heel wat uitvoeringen van Puccini’s opera Turandot in zijn bestand staan. Daaronder een voorstelling uit Barcelona, opgenomen in 2004 met Luana DeVol, Franco Farina en Barbara Frittoli in de hoofdrollen. Núria Espert was verantwoordelijk voor de regie, Giuliano Carella dirigeerde.

Hieronder een paar fragmenten:

In 2007 nam Arthaus in een bijzonder openluchttheater te midden van de legendarische Romeinse baden van Baia (nabij Napels) een productie van Cavalleria rusticana op. Maurizio Scaparro regisseerde een voorstelling met Ildiko Komlosi, Sung Kyu Park, Cinzia De Mola en Marco Di Felice in de hoofdrollen.

Hieronder een paar fragmenten:

Naast deze titels heeft Arthaus de bijzondere documentaire Music in the Air uitgebracht, een historie van de klassieke muziek op tv. Zie hieronder de trailer:

Vermeldenswaardig is tot slot een cd van Edita Gruberova die Nightingale Classics op de markt heeft gebracht. Het album bevat Gruberova’s favoriete Bellini-fragmenten, afkomstig uit zes van zijn opera’s.

Zie voor meer informatie de website van distributeur C&S Entertainment. Zie ook de etalage van nieuwe uitgaven van Arthaus, C Major en diverse andere labels op de homepage van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Operastudio's spelen Monteverdi en Mozart

Volgend artikel

Hoofdredactioneel: Waarom opera?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.