AchtergrondFeatured

Plage de l’Opera: waar is iedereen ?

Het is zomer, de grote theaters hebben vakantie, maar de operawereld draait door op festivals en evenementen. Zangers, regisseurs en dirigenten houden hun fans via Facebook en Twitter op de hoogte. Vanaf het strand leest Place de l’Opera alle berichten mee en vat de stroom informatie iedere dinsdag voor u samen.

Na Maartje, Clairy en Hans
Er wordt overal in Europa en daarbuiten hard gewerkt op festivals en evenementen, maar ook in Nederland ligt het werk niet stil. In Hilversum had Ab Nieuwdorp gisteren zijn eerste werkdag als vaste presentator van De Klassieken. Er mag wel wat meer vocaal in de programmering van het Radio 4-ochtendprogramma, dat zijn we helemaal met u eens. Maar het moet gezegd: Ab heeft een fraaie stem, die zich ook goed leent voor opera.

Vorig jaar zagen we hem bij een zeer overtuigend optreden in de opera Turandot in het Utrechtse Vredenburg. Sindsdien zijn we fan, ook van Ab in de opera. Dat hij verteller was in de Turandot-productie doet daar niets aan af. Op Twitter verscheen een foto van Ab in zijn nieuwe ochtendbiotoop, de kek verbouwde studio van de klassieke zender.

Heeft Olga nou wel of niet vakantie?
Ook operasterren vieren vakantie, al is dat soms niet helemaal wat het lijkt. Sopraan Olga Peretyatko twitterde op 29 juli nog: “Vacation!” bij een foto van een idyllisch strand:

Olga plaatste deze foto op Instagram.
Olga plaatste deze foto op Instagram.

Maar afgelopen zaterdag, twee dagen na die foto, werkte de sopraan mee aan een openluchtconcert in Moskou, dat werd besloten met een groot vuurwerk. We vonden alleen een wat sneu amateurfilmpje op YouTube. Olga had er zelf schik in, zo bleek uit haar tweet in echte drama-divastijl: 

Olga Peretyatko straalde een paar jaar geleden in Amsterdam als Donna Fiorilla in de opera Il Turco in Italia en beloofde de verslaggever van Place de l’Opera toen dat ze zeker terug zou komen. Volgende maand komt ze in elk geval in de buurt: vanaf 8 september zal ze bij de Munt in Brussel Adina in L’elisir d’amore zingen. Omdat het eigen theater van het operahuis verbouwd wordt, vindt de serie met de Donizetti-opera plaats in het Cirque Royal in Brussel.

Opera kijken in het buitenland
Echte operafans reizen over de wereld om bijzondere producties te zien, en dat doen de operaprofessionals natuurlijk ook. Zo was Bo van der Meulen in Spanje, bij het Castell Peralada. Daar vindt een jaarlijks festival plaats, dat deze editie zulke uiteenlopende artiesten als Tom Jones en Juan Diego Flórez in de programmering had.

Bo van der Meulen (foto van zijn Facebook-pagina).
Bo van der Meulen (foto van zijn Facebook-pagina).

Bo zag er Otello van Verdi, met Eva-Maria Westbroek als Desdemona en Gregory Kunde in de titelrol. “It was a great performance”, viel te lezen op zijn Facebook-pagina.

Freakin wonderenwerkers
Ze krijgen hooguit bij een liedrecital de aandacht die ze verdienen: de pianobegeleiders in de opera en het lied, die hun werk voor een deel onzichtbaar voor het publiek doen. Maar voor de zangers zijn ze goud waard en verrichten ze wonderen bij onder meer de repetities voor een opera. Opera North liet dat afgelopen week even weten, en daarom hier, opgedragen aan Jan-Paul Grijpink, Nathalie Doucet, Ernst Munneke, Mirsa Adami en al die anderen, de tweet van het Britse operahuis:

Aan de Amsterdamse grachten
De laatste verdwaalde veertjes van de boa’s worden uit de Amsterdamse grachten gevist en de stad maakt zich op voor een volgend cultureel evenement waar wel boten maar geen stampende beats aan te pas komen: het Grachtenfestival. Eén van de programmaonderdelen waarnaar wordt uitgekeken is de opera The Telephone. Daarvoor zijn de repetities alweer begonnen:  

Sopraan Maartje Rammeloo, dit jaar ook nog genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs, is Lucy. Bariton Drew Santini zingt Ben. De voorstellingen van The Telephone in het Compagnietheater zijn vanaf 15 augustus. Dat duurt nog even, maar gelukkig hebben we de foto’s vast:

Foto van de Facebook-pagina van de Nederlandse Reisopera.
Foto van de Facebook-pagina van de Nederlandse Reisopera.

 

Vorig artikel

Lunchconcerten Nationale Opera & Ballet

Volgend artikel

Verbier: Blauwbaard heeft het laatste woord

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Fred
    5 augustus 2015 at 20:12

    cirque royal in brussel? Jezus nog aan toe, zeg toch gewoon het koninklijk circus…………..