Binnenkort

Lunchconcerten Nationale Opera & Ballet

Bewoners van de grachtengordel, werknemers van het stadhuis, baristas van Starbucks en de CoffeeCompany, eigenlijk iedereen die op dinsdagmiddag rond lunchtijd in het centrum van Amsterdam is, kan terecht in de foyer van Nationale Opera &Ballet voor de lunchconcerten. De nieuwe programmering is onlangs bekendgemaakt.

Rick Zwart is op 20 oktober te horen in de serie lunchconcerten. (Foto: Kirill Kozlov).
Rick Zwart is op 20 oktober te horen in de serie lunchconcerten (foto: Kirill Kozlov).

Dit jaar treden jonge talenten als Michael Wilmering maar ook gevestigde namen als Werner Van Mechelen op in de serie concerten die vrijwel iedere dinsdagmiddag van 12.30 tot 13.00 uur worden gegeven in de foyer van Nationale Opera & Ballet aan de Amstel in Amsterdam. De concerten zijn afwisselend instrumentaal en vocaal.

De serie opent op dinsdag 8 september met de Emily Dickinson Songs van Robin de Raaff. De componist, die eerder tekende voor de opera’s Raaff en Waiting for miss Monroe, componeerde de cyclus in 2006 voor Marion van den Akker en Rian de Waal. De Nationale Opera spreekt van een wereldpremière. De liederen worden gezongen door mezzosopraan Maria Kowan, begeleid door pianist Brian Fieldhouse.

Later in de maand, op 22 september, is het duo van pianist Javier Rameix en bariton Michael Wilmering te horen. De twee wonnen als liedduo de persprijs en de jongerenprijs op het Internationaal Vocalisten Concours van 2014. Michael Wilmering kwam recent aan het woord op Place de l’Opera.

Een programma met werk van Mahler en Sibelius brengen mezzosopraan Wieke van Wingerden en pianist Ernst Munneke op 6 oktober. De twintigste van die maand zingt bariton Rick Zwart de Songs of Travel van Vaughan Williams. Lies Braakman begeleidt hem daarbij op piano.

In november opent de Amsterdam Voice Academy, waarna een week later, op 10 november, de cyclus Dichterliebe van Schumann op het programma staat. De liederen worden gezongen door bas-bariton Werner Van Mechelen, met aan de piano Peter Lockwood. Een Beethoven-programma is op 17 november te horen door tenor Cato Fordham en pianiste Anne-Marie Bloemen.

In december zijn er, vanwege de feestdagen, drie concerten. Sopraan Aylin Sezer opent op 1 december de maand met het programma ‘Sprookjes en verhalen’. Ze wordt begeleid door pianist Peter Nilsson. De Utrechtse Studio 32 van zangdocente Henny Diemer volgt op 15 december voor het laatste lunchconcert van 2015.

In januari 2016 zitten alle vocale elementen van de lunchconcerten in een optreden van drie vocalisten, begeleid door Jan-Paul Grijpink op piano. Delen uit Wagners Lohengrin worden gezongen door sopraan Dana Ilia, mezzosopraan Wieke van Wingerden en tenor Morschi Franz.

Tweemaal vocaal is te horen in de maand februari. Brahms’ Liebesliederwalzer worden gezongen door Jeanneke van Buul (sopraan) en Myra Kroese (alt) en Hans Pieter Herman (bas). De studenten van de Dutch National Opera Academy laten op 16 februari horen wat ze kunnen.

In de maand maart zijn er vanwege de activiteiten rond het jubileum van De Nationale Opera maar twee lunchconcerten. Op 1 maart zingen sopraan Melani Greve en mezzosopraan Pieternel Brummelkamp werk van Monteverdi. Bas-bariton Bas Kuijlenburg brengt op 8 maart de Liederen en dansen van de dood van Moessorgski.

Francis van Broekhuizen treedt op 19 april op. (foto: Merlijn Doomernik).
Francis van Broekhuizen treedt op 19 april op (foto: Merlijn Doomernik).

Voor april staat vooralsnog één vocaal lunchconcert geprogrammeerd, met de sopraan Francis van Broekhuizen, die op de 19e optreedt.

De concerten in mei beginnen op de derde met materiaal van Berg en Schönberg door sopraan Jeanneke van Buul, met pianist Peter Nilsson. Mezzosopraan Petra Stoute zingt werk van Charles Ives tijdens het concert van 24 mei. Ze wordt daarin begeleid door Charlie Bo Meijering op de piano.

Het complete programma van de lunchconcerten vindt u op de website van Nationale Opera & Ballet. Het laatste nieuws is te vinden op de eigen Facebook-pagina van de lunchconcerten.

Vorig artikel

Publiek onder indruk van Cold Mountain

Volgend artikel

Plage de l’Opera: waar is iedereen ?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.