AchtergrondBuitenlandFeatured

Plage de l’Opera: Gilhooly, Fry en Luca

Het is zomer, de grote theaters hebben vakantie, maar de operawereld draait door op festivals en evenementen. Zangers, regisseurs en dirigenten houden hun fans via Facebook en Twitter op de hoogte. Vanaf het strand leest Place de l’Opera alle berichten mee en vat de stroom informatie iedere dinsdag voor u samen.

De tweets van Wigmore Hall
Het is vast ‘utterly’ British dat uitgerekend één van de meest eerbiedwaardige instituties in de wereld van het lied en de kamermuziek, de Londense Wigmore Hall, zo’n frivool Twitter-account heeft. Weinig Nederlanders kennen het podium en de vermaarde greenroom van de muziekzaal van onder hun schoenzolen, maar bariton Henk Neven en mezzo Christianne Stotijn traden er vaker op.

Tweets van Wigmore Hall zijn vaak grappig, een tikje melig en soms ronduit misleidend. Zo denken we niet dat de foto bij dit berichtje echt in de telefooncentrale van het theater gemaakt is.

Er bestaat ook lichte twijfel over het waarheidsgehalte van onderstaande tweet, die melding maakt van de seizoensopening op 12 september door countertenor Iestyn Davies en een speciale gast.

Het amusante gekwetter dat vanuit de Londense wijk Marylebone het internet opgestuurd wordt, staat onder verantwoordelijkheid van Wigmore Hall-directeur John Gilhooly. Hij is ook weleens serieus, zoals blijkt uit het uitgebreide interview dat redacteur Emer Nestor van Final Note Magazine onlangs met hem had.

Hier muss ich rasten
Het verloop van de Bayreuther Festspiele was dankzij de bijdragen van Peter Franken uitstekend te volgen op Place de l’Opera, met als laatste artikel zijn terugblik op het hele festival.

Een groep reizigers van het opera- en concertreisbureau MUSICO was deze zomer eveneens in Bayreuth en dineerde in het vroegere stamrestaurant van Richard Wagner. De menukaart bleek vol te staan met verwijzingen naar het werk van de componist. Er was keuze uit onder meer Wotans Hirschragout en Siegfrieds Drachenschnitzel.

 

Plage - wagnereten bron facebookpagina musicoreizen
(Foto: Facebook-pagina MUSICO Reizen)

 

Aan de slag!
De vakantie is, voor de meeste mensen, nu zo ongeveer voorbij. Tijd om weer in beweging te komen. De BBC helpt met een compleet lespakketje waarmee u zingend het nieuwe seizoen in kan. Niet met een zware opera-aria, maar met ‘Do-re-mi’ uit de Rodgers en Hammerstein-klassieker The Sound of Music. Die musical speelt, vanwege het vijftigjarig jubileum, een rol in The Last Night of the Proms op 12 september. Speciale gasten tijdens die slotavond zijn Jonas Kaufmann en Daniele de Niese.

Rebecca Lodge van de BBC Singers doet eerst met u een warming-up. In het volgende filmpje zingt ze voor, en daarna kunt u met de orkestband en de tekst zelf zingen. Wie durft, neemt het op en zendt de opname tijdig in voor gebruik tijdens de Last Night. Let’s start at the very beginning!

Plage proms logo van twitter

Rebecca Lodge in de warming-up (foto: still uit de video van de BBC).
Rebecca Lodge in de warming-up (foto: still uit de video van de BBC).

Touched by the darlings
Twitter wordt weleens een ‘open riool’ van meningen en opvattingen genoemd, met ongepaste scheldkanonades en weinig subtiele verwensingen naar het hoofd van mensen die de twitteraar niet aanstaan.

In de wereld van opera en klassieke muziek valt het meestal mee met de grofheden. Hoe elegant je kunt twitteren, bewees vermaard operaliefhebber Stephen Fry, wiens ‘Fry Chronicles’ tot de vakantieliteratuur van uw redacteur behoorde. Fry was gisteren jarig en dankte zijn feliciteerders op Twitter:

Say cheese en dopamine
Het lijkt onvermijdelijk dat in de wereld van klassieke muziek en opera steeds meer marketeers en communicatiemensen een plaats innemen. Voor de nieuwe orkestfoto van de philharmonie zuidnederland, het orkest dat zo bescheiden is dat het zijn naam in kleine letters schrijft, heeft een vlotte marketeer iets bedacht: een orkestfoto met alle musici in een opstelling die overeenkomt met de vorm van de neurotransmitter dopamine.

Op papier is het vast een briljant idee, maar het moet een flinke operatie zijn geweest om al die musici, in concertkleding en met hun instrument, in bussen te zetten om op een passende locatie – we gokken Chemelot bij Geleen – een figuur te vormen. Ze stonden gelukkig niet in de brandende zon te poseren voor de fotograaf.

Die bussen staan komend seizoen overigens vaker voor de deur van het orkest, maar voor de meer reguliere taken van het orkest als begeleider van Opera Zuid in Rigoletto en La bohème

Luca werd veertig
Het was een drukke zomer voor bariton Luca Pisaroni. We meldden al eerder in deze zomerrubriek dat je bij de Tristan van Luca niet moet denken aan een rol die hij in een Wagner-opera zingt, maar aan één van zijn honden, die meewerkte aan Le nozze di Figaro in Salzburg. Het baasje zong daar de rol van de Conte di Almaviva, net na een serie Nozzes in Baden-Baden, waar hij Figaro in dezelfde opera had gezongen. Die volgde op een aantal optredens in San Francisco als de Conte, een rol die hij komend seizoen ook weer in Chicago en New York zal zingen.

Met zo’n druk leven is iets simpels als je verjaardag vieren met wat familie, vrienden en collegaatjes nog een heel geregel. Maar afgelopen weekend lukte het om Luca, die in juni veertig werd, met de eveneens in juni jarige schoonvader Thomas Hampson op een terras te verenigen. Op de Facebook-pagina van de zanger staan de foto’s van het partijtje. Hampson ontbreekt op deze foto, maar u ziet onder anderen Rolando, Piotr, Yusif en Anna opgewekt in de camera kijken.

(Foto: Facebook-pagina Luca Pisaroni)
(Foto: Facebook-pagina Luca Pisaroni)

En waar waren Tristan en Lenny? Die kwamen gewoon wat later, zo lieten ze op Facebook weten:

Plage - operadogs

Vorig artikel

Bayreuth en de Festspiele: een terugblik

Volgend artikel

Op dvd: Barbara Hannigan in Luzern

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. stefan caprasse
    25 augustus 2015 at 15:40

    Leuke menukaart met “Wagneriaanse” gerechten! De illustrator is duidelijk Klaus Häring, de man die ook verantwoordelijk is voor een heel leuke serie boekjes met Wagner-Bayreuth parodie-stripverhaaltjes…

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    27 augustus 2015 at 17:11

    Ook in New York draait de operawereld tijdens de vakantie gewoon door. Afgelopen maandag in The Met een deel van de regierepetitie van Roberto Devereux (met Sir David McVicar) meegemaakt. Deze opera wordt aan het eind van het seizoen 2015-2016 wereldwijd in de bioscoop uitgezonden in de Live in HD Series. Het is de laatste uit de trilogie met Donizetti’s Tudor Queens.