AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Luca, Thomas en Reneé

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 179.

Vader en schoonzoon
De twee heren – zeer verschillende zangers en karakters – die de cover van Opera News sieren, zijn aan elkaar gewaagd. Toen we de twee ooit samen interviewden, noemde Pisaroni zijn schoonvader een heus standbeeld voor het lied. Waarop Hampson reageerde: “Ja, maar dan wel zo’n monument waar de duiven op poepen.”

Tenor
Het leven van reizende operazangers is al ingewikkeld genoeg, maar als je – zoals tenor Arturo Chacón Cruz – de auto-immuunziekte coeliakie hebt, vraagt dat nog meer organisatie en planning.

Renée was here
Sopraan Renée Fleming kondigde haar bezoek aan Amsterdam, waar ze afgelopen week een recital gaf, via Twitter aan. Deels in het Nederlands.

Washington – Amsterdam
Verschillende zangers die Amsterdam aandeden of er binnenkort zingen, staan gecast voor rollen in het nieuwe seizoen van de Washington National Opera. Onder hen Russel Thomas, Leah Crocetto, Kyle Ketelsen, J’Nai Bridges en Frederick Ballentine.

Akhnaten
De plannen voor een Akhnaten in Noord-Brabant van enkele jaren geleden lijken niet meer gerealiseerd te worden. De Londense versie ging onlangs bij de English National Opera in herneming. Een bezoekster noemde de voorstelling op Twitter “hypnotic, mesmerising and exquisite”.

Zelfs het personeel van ENO was subtiel in stijl.

Woef
Een hondenshow in Madison Square Garden in New York. Een opening met het Amerikaanse volkslied. En operadiva Ailyn Pérez die dat zingt, vermoedelijk met tequila onder handbereik. Hoeveel kitsch kan een mens aan?

Leuke zangjuf
Lisette Oropesa geeft les op YouTube, gratis en voor niks. Ze gaat in op de vraag hoe je een nieuwe rol studeert (begin met de boog van de rol in de opera) en kwesties als klinkers in de passagio.

Olga over Olga
Sopraan Olga Peretyatko is binnenkort in de buurt. In april zingt ze de titelrol in Anna Bolena van Donizetti in Luik.

Beste opera
Als je door de lange lijst artiesten en hits met een enorme hipheid heen gescrold bent, beland je bij de klassieke Grammy’s. De beste opera-opname is The (R)evolution of Steve Jobs van Mason Bates.

Frankenstein de opera
Binnenkort heeft Brussel de wereldpremière van Frankenstein, een nieuwe opera van Mark Grey, die gebaseerd is op het boek van Mary Shelley. Regisseur Àlex Ollé van La fura dels baus maakt de enscenering.

Winnares Hu
Afgelopen zondag won sopraan Elenora Hu de publieksprijs tijdens de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Ze bracht met pianist Gilbert den Broeder een programma met werk van Liszt, Händel en Dvořák.

Luciano en Bono
Er komt een documentaire aan over de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti. Onder anderen Bono van U2 vertelt over de samenwerking met Pavarotti. Hun gezamenlijke opname van ‘Miss Sarajevo’ was één van de favorieten van Stefan Kennedy, in de podcast van Studio Nibelheim.

Ter overdenking
Bariton Stéphane Degout reikt een citaat van Paul Valéry aan.

Vorig artikel

Ulyanov zingt Moessorgski in Matinee

Volgend artikel

Verjaardag Andriessen gevierd met festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.