AchtergrondBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Meryl, Ildar en Francis

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 34.

Nagedachtenis Brian Asawa
Het trieste nieuws van het overlijden van countertenor Brian Asawa werd al enige tijd geleden gemeld door Place de l’Opera. Te zijner nagedachtenis werd een fonds opgericht door het Merola Opera Program in San Francisco. De zanger was daaraan verbonden in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw.

Divatips van Meryl
Actrice Meryl Streep vertolkt op het witte doek de rol van de merkwaardige operadiva Florence Foster Jenkins. De film staat in Nederland pas na de zomer gepland, maar hier zijn alvast de tips van Streep: hoe wordt men een echte diva.

Walküren-uitleg
Het is Walküre-week bij Opera North. Eerder bracht het huis een handige beschrijving van het eerste deel van Der Ring des Nibelungen, Das Rheingold, die de komende tijd wordt uitgebracht in Noord-Engeland. Deze week werd het verhaal van Die Walküre kort samengevat.

Inmiddels zijn de eerste beelden van deel één van de Ring-cyclus beschikbaar:

Op de step, op de step
Het steppen gaat de Russiche bas Ildar Abdrazakov goed af. Al zijn we benieuwd hoe hij het centrum uitsteppend de steile wegen rond het centrum van Monte Carlo neemt. Over een jaar zingt de bas in Amsterdam de titelrol in Prins Igor. Vermoedelijk is hij dan op een MacBike te vinden.

https://twitter.com/IldarAbdrazakov/status/724675511507685376

Plácido niet te stuiten
Het is deze week niet minder dan vijftig jaar geleden dat Plácido Domingo zijn debuut maakte in het Liceu in Barcelona. Het was aanleiding voor een feestelijk diner. Vanavond zingt hij er Simon Boccanegra. Dat deed hij eerder deze maand in New York en in mei is hij voor de rol in Berlijn. Daarna volgt ook nog de Scala in Milaan.

https://twitter.com/Liceu_cat/status/724866616274636803

Angela en de karaoke
Het is even een omweg, maar via een Franse samenvatting komt u bij de Engelse tekst van een interview met operaster Angela Gheorghiu. Onthulling: in een karaokebar zingt ze graag, als ze wat gedronken heeft, repertoire van Gloria Gaynor.

Hoofdbijrol
In de Madama Butterfly die onlangs in de bioscopen vanuit New York te zien was, zong Maria Zifchak de rol van Suzuki. Ze is geen wereldster, maar maakt in haar kleine rollen vaak grote indruk. Fred Plotkin zet de mezzosopraan in de spotlights.

Het overgewicht van Opolais
Kristine Opolais is op weg naar Nederland. Op 11 en 12 mei zingt ze bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Semyon Bychkov onder meer de briefscène uit Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. En dit heeft ze bij zich. De taxi’s op Schiphol zijn gewaarschuwd.

A room with a view
Dirigent Esa-Pekka Salonen is in New York om de opera Elektra te dirigeren in de Metropolitan Opera. Zijn uitzicht is ruim.

Twee diva’s
Operadiva Francis van Broekhuizen en musicaldiva Maaike Widdershoven (die overigens een keurig opera-cv heeft opgebouwd naast haar werk in onder meer The phantom of the opera en The sound of music) gingen deze week gezamenlijk op de promofoto.

Wagner als polemist
Muziekjournalist Matthew d’Ancona onderzocht voor The Guardian waarom Wagner zo geliefd is bij politici.

The petite Prince
Popster Prince had en heeft ook fans in de operawereld. Mezzosopraan Jamie Barton wijdde een tekening aan “the artist formerly living in Paisley Park”.

Op naar Kaapstad
Afgelopen week werden in Amsterdam de laatste voorronden gehouden voor het Belvedere Concours dat komende zomer in Kaapstad wordt gehouden.

Vorig artikel

A time to dance: kennismaken met Alec Roth

Volgend artikel

Roerende Roméo et Juliette bij Israeli Opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.