CD-recensiesFeatured

Op adem komen met 26 Purcell-liederen

Wie van barok houdt en snakt naar een moment van rust, moet zeker de cd Music for a while van Maarten Koningsberger en Fred Jacobs aanschaffen. Het duo speelt 26 liederen van Henri Purcell en doet dat gevoelig en stijlvol.

Music for a while is een origineel album, pas uitgekomen bij Quintone. De liederen van Purcell zullen de meeste mensen niet bekend voorkomen en de combinatie van bariton en theorbe (snaarinstrument uit de luitfamilie) is eens wat anders.

Music for a while De verzameling van 26 liederen zijn voor Purcell-liefhebbers sowieso een must, maar ik denk dat ook vele andere mensen er plezier aan kunnen beleven.

Koningsberger en Jacobs voeren de stukken prachtig uit. De gehele cd ademt een rustige, ontspannen, bijna intieme sfeer. Voor sommigen misschien eentonig, ik zou het eerder omschrijven als stijlvol.

Koningsberger zingt met aangename, warme stem, die vol is in de laagte en erg klankrijk in de hoogte. De liederen brengt hij verzorgd en met een heerlijke, poëtische cadans. De dichtregels vloeien vol schoonheid uit zijn mond. En altijd anders.

Daarbij legt hij veel gevoel in de liederen. Wat hij bijvoorbeeld allemaal doet met het (Engelse) woordje ‘die’ in het lied ‘Since from my dear’ is wonderbaarlijk.

Met het kalme snaarwerk van Jacobs als ondersteuning weten beide musici zo een zeer rustgevende atmosfeer te creëren. Een oase in het drukke, stressvolle, hapsnapleventje van alledag.

Details over deze cd zijn te vinden op de website van Quintone. Daar is het album ook te bestellen.

Vorig artikel

Opera per Tutti sluit af in kerstsfeer

Volgend artikel

Kameroperahuis maakt zich sterk voor genre

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.