FeaturedNieuwsRedactioneel

In de zalen: Anna Bolena, De Bekeerlinge en Lied Festival Zeist

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week ondermeer de première van Anna Bolena bij De Nationale Opera, de wereldpremière van De Bekeerlinge in Antwerpen door Opera en Ballet Vlaanderen, de start van het Internationaal Lied Festival Zeist en de laatste kansen om Bruid te koop!, Queen Mary en Fidelio te zien.

Marina Rebeka als Anna Bolena in een repetitie bij De Nationale Opera. Foto: @ Ben van Duin

Op 10 mei gaat de eerste van de drie ‘koninginnen opera’s’ van Donizetti in première, Anna Bolena. Jetstke Mijnssen zal de drie opera’s in de komende jaren regisseren en Enrique Mazzola, dé belcanto specialist van dit moment, dirigeert het Nederlands Kamerorkest. De titelrol zal worden gezongen door de Letse sopraan Marina Rebeka, haar rivale, Giovanna Seymore, wordt vertolkt door Raffaella Lupinacci, Ismael Jordi zingt en speelt de rol van Lord Riccardo Percy en Adrian Sâmpetrean is Enrico VIII. In  mei 2023 volgt Maria Stuarda . Voor Roberto Devereux waren er bij de redactie nog geen data bekend.

Bij Opera en Ballet Vlaanderen beleeft De Bekeerlinge van Wim Henderickx op 10 mei haar wereldpremière. De opera van is gebaseerd op de gelijknamige succesroman van Stefan Hertmans, op een libretto van Krystian Lada. De 11de eeuwse titelheldin Vigdis van De Bekeerlinge bekeert zich tot het Jodendom voor haar geliefde David. Beiden worden het slachtoffer van onbegrip, rassenhaat en vervolging. Op hun vlucht door het Middeleeuwse Europa beleven ze en worden ze deel van de Kruistochten en de pogroms.

Repetitiefoto “De bekeerlinge”.

In de hoofdrollen ondermeer Lore Binon in de titelrol en Vincenzo Neri als haar geliefde David. Neri en 5 andere solisten vertolken een groot aantal rollen. Het Symfonisch Orkest en het Koor van Opera Ballet Vlaanderen worden aangevuld met het Stadskoor Madame Fortuna. De regie, kostuums en scenografie zijn in de handen van de de Belgische beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en Koen Kessels dirigeert.

Op 13 mei gaat het Internationaal Lied Festival Zeist van start. Deze zesde editie van het festival is het eerste onder de nieuwe artistieke leiding van bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers. Franz Straatman maakte een overzicht van hun rijke programmering.

‘Sofie’s reis’. Johnson-Rennert-Resch.

Het Festival gaat van start om 11.00 uur met het Young Artists Platform waarin zes jonge liedduo’s zich presenteren en het openingsrecital ‘Sophie’s reis’ wordt ’s avonds om  20.15 uur gegeven door mezzosopraan Sofie Rennert, bariton Wolfgang Resch en meesterpianist Graham Johnson, tevens de verteller van het programma. De meeste concerten vinden plaats in de Grote Kerkzaal  van de Evangelische Broedergemeente, maar er zijn ook concerten en masterclasses op diverse andere locaties in Zeist.

De laastste kansen

Queen Mary van BarokOpera Amsterdam is nog een keer in Nederland te zien op 10 mei in het DeLaMar theater in Amsterdam,  waarna nog een tournee door Bretagne volgt.

Bruid te koop! Van De Nederlandse Reisopera is nog twee keer te zien, op 10 mei in Amare in Den Haag en op 12 mei in het Chassé Theater in Breda.

Fidelio door Opera Compact is nog te zien op 13 mei in theater de Maaspoort in Venlo en op 21 mei in het Toon Hermans Theater in Sittard-Geleen.

Alle informatie over locaties, data en kaarten kunt u vinden in de Agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Patrick Hahn vervangt Riccardo Minasi

Volgend artikel

Mijnssen brengt Anna Bolena als voorspel

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen