CD-recensiesFeatured

Kurzak onweerstaanbaar in Chopins liederen

In het kader van het Chopin-jaar heeft het Fryderyk Chopin Instituut twee Poolse zangers gevraagd alle liederen van de componist op te nemen. Ryszard Kwiecien valt een beetje tegen, Aleksandra Kurzak is echter onweerstaanbaar.

Liederen van Chopin… Menig liedliefhebber kijkt er neerbuigend tegenaan. Ze lijken zo simpel, zo ‘niets aan de hand’. Men doet zijn strot open en voila, daar komen ze vanzelfsprekend uit.

Dat niets minder waar is, bewees niet zo lang geleden Dawn Upshaw, toch één van de beste liedzangeressen van onze tijd, in het Concertgebouw. Zij pakte ze totaal verkeerd aan, waardoor een onverstaanbare brij ontstond dat niets met de prachtige melodieën van het Poolse genie te maken had.

Dat je niet echt Pools hoeft te zijn om ze te begrijpen (moet Schubert uitsluitend gezongen worden door de Oostenrijkers en Rachmaninoff door de Russen?), heeft één van de beste vertolksters van de liederen, Elisabeth Söderstrom, al lang geleden bewezen. Ook Layla Gencer (toegegeven, zij was half Pools) deed het voortreffelijk.

Nu, in het Chopin-jaar, is een opname van al zijn liederen gemaakt door het Fryderyk Chopin Instituut. Als vertolkers werden twee van de meest succesvolle Poolse zangers wereldwijd geëngageerd: Aleksandra Kurzak en Ryszard Kwiecien (tussen haakjes: waarom heeft niemand aan Piotr Beczala gedacht?).

Het eerste dat opvalt, is hun vanzelfsprekende, natuurlijke manier van zingen. De zeer irritante gewoonte van hun Poolse voorgangers om op de consonanten te drukken – voornamelijk de letter ‘Ł’ (spreek uit as het Engelse ‘W’) werd altijd zeer onnatuurlijk, op zijn Russisch, uitgesproken – hebben ze achter zich gelaten. Gelukkig.

Ik heb altijd mijn twijfels gehad of Kwiecien een echte liedzanger is (hij treedt wel eens met liedrecitals op) en die twijfels blijf ik nog steeds houden. Hij is een voortreffelijke acteur en doet ook fantastische dingen met zijn stem, maar soms is het een beetje te veel. En ik mis lyriek. Hij kleurt ook te weinig en gaat soms als een hele cavalerie soldaten eroverheen.

Maar Aleksandra Kurzak is simpelweg onweerstaanbaar. Haar prachtige, lyrische sopraan heeft een glans van zilver, en daar word je blij van. Haar meisjesachtige timbre lijkt geschapen voor het zingen van de eenvoudig klinkende melodieën van Chopin en haar voordracht is voortreffelijk. En haar stem… Ach, mooier kan gewoon niet! Daar wordt een mens gelukkig van.

Binnenkort treedt zij op in het Concertgebouw. Dat gaat u toch niet missen?

Vorig artikel

Kaufmann bejubeld in New York

Volgend artikel

Youtube-portret: Vesti la giubba

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. 17 januari 2012 at 18:53

  Pani Basiu,
  Dziękuję za podpowiedź. Poszukam tej płyty.
  Tylko to jest Mariusz Kwiecień nie Ryszard:-)
  Jestem fanką Piotra Beczały i też uważam, że za mało o nim słychać. Ale może pojawi się w przyszłym roku w Polsce z koncertem.

 2. Basia Jaworski
  17 januari 2012 at 19:51

  No przeciez, ze Mariusz! Bardzo przepraszam za blad, pojecia nie mam skad ten Ryszard ……..
  Plytke bardzo polecam.