FeaturedNieuwsRedactioneel

Tenor Jón Thorsteinsson overleden

Gisteren bereikte ons het verdrietige bericht dat Jón (Nonni) Þorsteinsson (Thornsteinsson) onverwacht is overleden op 73 -jarige leeftijd.

Jón Thornsteinsson (1951-2024)

 

De IJslandse tenor werd in 1951 geboren in Ólafsfjörður en begon zijn muzikale leven al jong met fluit -en pianolessen. Na een korte loopbaan als verpleegkundige werd zijn talent voor zang ontdekt en hij maakte zang zijn leven.

Aanvankelijk studeerde hij in IJsland gevolgd door studies in Denemarken en Italië en in 1980 kwam hij naar Nederland. Hij werd lid van het koor van De Nederlandse opera en kreeg een plek in de Studio van de Nederlandse Opera Stichting van 1982 tot 1985.

Jón maakte zijn debuut als solist in 1981 als een van de burgers in Peter Grimes. Meer dan 40 rollen zouden volgen, waaronder Monostatos in Die Zauberflöte en rollen in Boris Godoenov, Salomé, Cendrillion en in totaal in 28 verschillende producties in Nederland alleen.

Tot 1998 was hij regelmatig te zien en te horen als solist bij De Nederlandse Opera en in talrijke concerten en oratorium uitvoeringen. Zijn hart lag bij het lied en oratorium en hij studeerde van 1986 tot 1995 bij de legendarische Aafje Heynis.

Jón is te horen op de allereerste Cd-opname van de eerste akte van  Monna Vanna van Rachmaninov, een opname met het IJslands Symfonie Orkest en met niemand minder dan de grote bariton Sherrill MIlnes .

Cd cover Monna Vanna.

Naast een actieve carrière als solozanger, ontwikkelde Jón zich als docent. Hij volgde specifieke cursussen bij onder meer Gisela Rohmert.

Hij gaf lessen en masterclasses over de hele wereld en in 2008 werd hij docent aan het conservatorium in Utrecht. Hij was als docent actief bij het Jette Parker Young Artist Program van het Royal Opera House Covent Garden.

Voor zoveel zangers en liefhebbers van vocale muziek was Jon een niet weg te denken persoonlijkheid, die in alle bescheidenheid en altijd vol respect over collega’s en studenten sprak. Alexander Oliver, Roberta Alexander en vele andere collega’s zullen ongetwijfeld vele mooie herinneringen aan het werken,- en de vriendschap met Nonni hebben. Ook velen achter de schermen zullen met liefde en waardering aan Nonni terugdenken.

De afgelopen jaren keerde Jon terug naar zijn geboorteplaats Ólafsfjörður in IJsland.

Voor mij persoonlijk is Jón onlosmakelijk verbonden aan een de rol van Sancho Panza in De man van La mancha. Hij zong en speelde deze rol in zijn tijd in de operastudio in de regie van Rhoda Levin, aan de zijde van Maarten Flipse.

Jón Thornsteinsson als Sancho Panza in De man van La Mancha, screenshot van videoopname uit 1983.*

Niet alleen op het toneel, maar ook privé waren zij een sterk verbonden duo. Bij het afscheidsconcert van Hans de Roo als directeur van de Nederlandse Opera Stichting in 1985 in Carré vormde het duet van Jón en Maarten een dierbare en zeer persoonlijke bijdrage.

Ook in de Opera Studio-tijd begon een levenslange vriendschap met Charlotte Margiono met wie hij samen les ging geven in Utrecht.

Charlotte Margiono (Marenka) en Jón Thornsteinsson (Vasek) in De verkochte Bruid in 1983.

 

We wensen zijn partner, familieleden alle andere dierbare nabestaanden sterkte bij het verwerken van dit verdriet.

 

Verder kijken en luisteren

Op de website van Jón zijn verschillende opnames te beluisteren.

Op Youtube is de hele voorstelling van De Man van La Mancha te zien.

 

*excuses voor de slechte kwaliteit van de afbeelding

Vorig artikel

Il Trittico verdient 3 Michelin sterren.

Volgend artikel

Intermezzo is feestje voor Straussianen

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen