HeadlineNieuws

Opera in de uitverkoop

Schrik niet, dit wordt niet het zoveelste klaagverhaal over de regie-opera, het subsidiebeleid van de overheid of het juiste gebruik van portamento door zangers. Dit verhaal gaat echt over de uitverkoop. Het is er de tijd voor, er zijn volop aanbiedingen, restpartijen en ander interessants op het gebied van cd en dvd met opera. We gaan shoppen.

De nieuwe cd van Mariusz Kwiecień gaat voor de volle prijs over de toonbank. Die zult u niet snel onder de 15 euro vinden. De dvd-versie van de opera Anna Nicole met Eva Maria Westbroek –onlangs verschenen – moet zo’n 20 euro opbrengen. Maar kan het niet wat goedkoper? Jazeker, als u niet staat op nagelnieuwe uitvoeringen en als u kunt leven zonder een boekje met achtergronden of libretto, dan valt er veel te vinden voor weinig geld.

Doet u mij maar een complete Ring, ik heb 18 euro.

Het kan, bij jpc vindt u een 17 delige boxset met de volledige Ring des Nibelungen van Wagner. Het is de Romeinse Ring onder leiding van Wilhelm Furtwängler. Te horen is de legendarische Wagner-zangeres Martha Mödl en verder werkten namen als Gottlob Frick, Hilde Konetzni en Margarete Klose mee. Bij de set zit een uitgebreid boekwerk. Niet duur voor een fractie meer dan 1 euro per cd. (jpc)

En als ik nou meteen alle opera’s van Wagner wil?

Dat kost u tijdelijk 34,99. Daarvoor krijgt u een box met 43 cd’s, dat is dus dik 80 eurocent per cd, dat gaat de goede kant op. Voor dat geld krijgt u een allegaartje van een Tannhäuser uit 1951 onder Heger, een jaren ’90 Ring door de Badische Staatskapelle Karlsruhe, een Lohengrin uit Bayreuth van 1953, een Londense Parsifal onder Knappertsbusch en Karajan die Schwarzkopf in 1951 dirigeerde. Als afsluiter een Tristan met Flagstad en Fischer-Dieskau. (jpc)

Mag het wel wat vrolijker? En grote namen hoeven niet altijd.

Dan stappen we over op Rossini. La Cenerentola, niet te zwaar maar wel met een goed orkest, dat van het Royal Opera House onder Carlo Rizzi. Hoogtepunten uit de opera op een cd voor 5,99.

Meer Rossini voor relatief minder geld kan ook. Het bekende hoofd van Juan Diego Florez met een nonnenkap, dan gaat het over Le Comte Ory. Niet die uit de Met, maar een in 2003 opgenomen versie in Bologna met Jesus Lopez Cobos voor het orkest. Een dubbel-cd voor net geen 10 euro.(jpc)

Opera op dvd graag, maar meer dan een tientje heb ik er niet voor over.

Het Waldbühne-concert van drie grootmachten in operaland, Netrebko, Villazon en Domingo. Opgenomen in Berlijn in 2006. Valt binnen de grenzen, nog geen 10 euro. (bol)

Attila van Verdi, waarvan de bol.com-site helaas niet meer wil loslaten dan dat de opname werd gemaakt in La Scala. Slecht kan het dan niet zijn, en dat voor 5,99. Naast Attila zijn er nog flink wat andere titels leverbaar, helaas valt meestal niet meer dan de titel en componist op de site te lezen. (bol)

Wie na de recensie van Il viaggio a Reims nieuwsgierig geworden is naar deze Rossini-opera kan terecht voor een uitvoering met jong talent van de door Valery Gergiev opgerichte academie voor jonge zangers bij het Mariinsky Ensemble. Op de dvd staat Gergiev voor het Mariinksy orkest in Parijs. Aan de dvd-hoes te zien een kleurrijke voorstelling in het Theatre Chatelet. Net geen 10 euro. (bol)

Tien euro, dat is tóch 10 euro, kan het niet voor minder?

Op dvd is er bijvoorbeeld Anna Netrebko, die de opera Betrothal in a Monastery van Prokofieff zingt. Koor en orkest van het Kirov in Moskou. Zeven euro. (frs)

In november Idomeneo in Amsterdam gezien, met de kerst Haitink. Valt daar iets te combineren? Ik bied tien euro.

Welzeker, in Glyndebourne troffen ze elkaar, Idomeneo en Haitink. Trevor Nunn deed de regie, Haitink voor het orkest en Carol Vaness en Philip Langridge in de hoofdrollen. Deal voor 9,99 (jpc)

Solo-cd’s van bekende operasterren, ook nogal duur meestal?

Elīna Garanča - foto: Simon Fowler voor Virgin

Aria’s van Rossini door Julia Lezhneva. Ze wordt op haar cd begeleid door Sinfonia Varsovia onder leiding van Marc Minkowski. In de aanbieding voor precies 10 euro. “De hoge kwaliteit die ze in die uiteenlopende genres laat horen maakt haar tot een zeldzaam fenomeen.” Schreef de recensent. (kz)

We gaan al meteen smokkelen met onze grenzen, met een goede reden: Anna Netrebko. Haar cd Souvenirs ligt in de aanbieding voor 11 euro.(frs)

Oud is toch meestal goedkoper?

Een wereldberoemde zangeres, Kathleen Ferrier, voor een hele scherpe prijs. Voor 5 euro komt u in bezit van deel 10 van de Ferrier Edition, met daarop onder andere ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’. En met wat zoeken vinden we Midsummer Night van Kate Royal (van Susannah tot die Tote Stadt) en de cd Bel Canto van Elīna Garanča op DG voor een tientje. (frs)

En waar zijn de echte koopjes?

Een uitvoering van Werther van Jules Massenet, met als dirigent Colin Davis bij de Royal Opera in Londen en José Carreras met Frederica von Stade. 5 euro. (frs)

Kathleen Ferrier bij De Nederlandse Opera, met dirigent Charles Bruck en Greet Koelman in Orfeo ed Euridice van Gluck. Dubbel cd voor zes euro. (frs)

La Damnation de Faust met Maria Peronne, Nicolai Gedda en Janet Baker. Orkest: Orchestre Paris. Dubbelcd, 6 euro. (frs)

En het aller- allergoedkoopste?

Cosi Fan Tutte (de highlights) door Gundula Janowitz, Brigitte Fassbaender, Hermann Prey en met Karl Böhm voor het orkest. Enkele cd voor 3 euro. Zelf zingen is duurder. (frs)

We shopten uitsluitend online bij freerecordshop.nl (frs), klassiekezaken.nl (kz), bol.com (bol) en jpc.de (jpc). Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Vorig artikel

Barihunk klinkt als een klok

Volgend artikel

Il viaggio op achtbaan-snelheid

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

8Reacties

 1. Basia Jaworski
  3 januari 2012 at 16:40

  Leuk verhaal, Francois!
  De Viaggio onder Gergiev is werkelijk fantastisch, kan ik zonder meer aanbevelen!

 2. Laura
  3 januari 2012 at 16:44

  Een andere goedkope tip is het volledig legale programma Spotify. Ik sta zelf nog steeds versteld over de hoeveelheid klassieke muziek die er te vinden is (Kitezh 2x, Deidamia, zowel opnames die niet meer in de winkel te krijgen zijn als nieuwe releases). Er is een gratis versie van het programma, waarmee je een beperkt aantal uren kunt luisteren en een flinke hoeveelheid advertenties naar je hoofd krijgt. Voor 5 euro per maand is er een ongelimiteerde versie, zonder reclame of wat dan ook.

 3. enm
  3 januari 2012 at 17:57

  toffe tekst, dauwnlooden ken ek wol

 4. martin
  3 januari 2012 at 18:29

  Ik ben zelf ook een echte koopjesjager, en bovendien internationaal georiënteerd want vaste klant bij jpc.de en amazon.co.uk. Bij die laatste webwinkel is de cd van Mariusz Kwiecień in de voorverkoop toch onder de 15 euro te vinden! Tenzij onze geplaagde munt voor 9 januari nog verder instort… In de huidige koers komt ‘ie op 13,94 en als je er nog iets bijbestelt hoef je niet eens verzendkosten te betalen. 🙂

 5. Erik
  4 januari 2012 at 14:31

  Of je gaat gewoon voor mooie unieke en vele uit Nederland afkomstige nooit op cd verschenen opera, oratoria en liedopnamen naar http://www.opera-club.net .
  Daar kan je voor 6 euro per opname (dus niet per cd) zo’n opname aanschaffen als download!! Van ieder opname is een 10 minuten sample te beluisteren of te downloaden (met rechter muisknop opslaan als…kan je er met het gratis programma Burrrn zelf een cd mee samenstellen) en ook gratis alle covers downloaden!!
  Zag net een fraaie La Sonnambula met Ileana Cotrubas (nooit eerder gezien!!! laat staan gehoord!!) en een Lucia di Lammermoor met onze eigen Cristina Deutekom én Richard Tucker uit Chicago (volgens sommige liefhebbers de allermooiste opname met Deut!!) En een Alzira met Deutekom en wijlen Henk Smit uit het Concertgebouw samen met de Alzira (compleet) met Elisabeth Schwarzkopf uit 1938 + bonus excerpts van een Alzira met Elinor Ross op 3 cd’s voor dus 6 euro!!!! Een Salome met Anja Silja uit 1968 uit Amsterdam!! Een complete Entführung met onze Sonja Poot uit Scheveningen!! Een aantal Henk Badings opnamen met Nederlandse bezetting. Albert Herring met Simon van der Geest en Sophia van Sante!! Een Otello met Joan Sutherland!!!! Macbeth met Cornell MacNeil uit het Concertgebouw in Amsterdam?? Gré Brouwenstijn met Richard Tucker in een zéér La Forza del Destino uit Buenos Aires!! Simon Boccanegra met Jan Derksen met als bonus Deutekom en Henk Smit in deze opera!!! Een complete Un Giorno di Regno met Elly Ameling, John Brochler, Derksen en Smit!!!
  Pique Dame en een Tristan und Isolde met Jan Blinkhof!! Boris Godounov met Kim Borg en Sophia van Sante, Arjan Blanken en Pieter van der Bilt uit Hilversum!!?? Hymne aan Rembrandt met Eva-Maria Westbroek!! Beethoven 9 met Brouwenstijn olv Klemperer uit Amsterdam!!!
  …..AAAAAHHHH….zoveel moois!!!
  En dat heeft JPC toch écht niet!!! En al helemaal niet voor 6 euro per opname!!!

  Veel plezier!

 6. Spen
  4 januari 2012 at 19:12

  Geweldig artikel! Zojuist de cd van Julia Lezhneva besteld. Wat geen GEWELDIGE zangeres.

 7. Spen
  4 januari 2012 at 19:13

  Ik bedoel natuurlijk, wat EEN geweldige zangeres 😉

 8. theo bollerman
  11 januari 2012 at 16:25

  Ga ook naar amazon.co.uk – vervolgens naar de affiliated 2de hands aanbieders – inclusief verzendkosten vaak éénderde van de nederlandse winkelprijs…oppassen: Cd en DVD uit VS zijn verzendkosten vaak duurder!