Recensies

Il viaggio op achtbaan-snelheid

In het artikel ‘Opera in de uitverkoop’ kwam de dvd van ‘Il viaggio a Reims’ al even voorbij. Het gaat om de uitvoering uit 2006 in het Parijse Théâtre du Châtelet door jonge solisten van het Mariinsky theater in St. Petersburg. Uw ticket voor onbeperkte toegang tot de achtbaan kost nog geen tientje.

Een waarschuwing vooraf: ga er goed voor zitten, want het spektakel dat u krijgt voorgeschoteld heeft het meeste weg van een achtbaanrit. Met een duizelingwekkende vaart gebeurt er zoveel, dat u, als u even niet oplet, al heel wat heeft gemist. Toch, waar nodig, zet de regisseur (Alain Maratrat) alles stil, en laat de muziek voor zich spreken.

Het orkest zit achter op de bühne en vormt zo, samen met de dirigent, een onderdeel van de wervelende show, die zich werkelijk overal afspeelt, zelfs tussen (en met) het publiek. Ook de rekwisieten en kleurrijke kostuums spelen er een belangrijke rol in, en er is zelfs een echt paard.

Gergiev associeert men niet gauw met de muziek van Rossini, toch was het diens ‘Il viaggio a Reims’ die hij in de Châtelet dirigeerde en waarmee hij jonge Russische zangers (allemaal studenten van de door zijn zus geleide Mariinsky Zangacademie) aan het internationale publiek presenteerde. De zangers zijn voornamelijk jong en, op Shtoda na, onbekend. Het is duidelijk dat ze nog veel, inclusief de juiste uitspraak, moeten leren, maar het potentieel is aanwezig, en ze doen het heel erg leuk.

Il viaggio a Reims -Gioachino Rossini

Uitvoerenden: Chorus & Orchestra of the Mariinski Theatre onder leiding van Valery Gergiev

Solisten: Irma Guigolachvili, Larissa Youdina, Dmitri Voropaev, Daniil Shtoda e.a.

Uitgever: Opus Arte OA 0967 D

Vorig artikel

Opera in de uitverkoop

Volgend artikel

Jongeren maken Glyndebourne-opera

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski