CD-recensiesRecensies

Barihunk klinkt als een klok

Nog niet leverbaar in de winkels, maar alvast voor u beluisterd door Basia Jaworski: de eerste solo-cd van Mariusz Kwiecień, die als repertoire koos voor ‘Slavische helden’. Niet te missen, zo luidt het oordeel.

De jonge Poolse bariton Mariusz Kwiecień (moeilijk uit te spreken? Ik ga u helpen! Het is, op zijn Hollands gezegd: Marjoesj Kfjetsjenj) is hot, echt hot. Speciaal voor hem werd ooit de ‘Barihunks‘-site opgericht. Toch ….. hoezeer ik de acteerprestaties en het charisma van de jonge Pool bewonderde – zijn stem liet mij meestal koud. Maar kleine jongens worden groot en de waarheid moet nu gezegd worden: ik heb mij vergist.

Toen ik zijn Onjegin in de regie van Tcherniakov (Bel Air BAC046) zag, toen al heb ik mij gewonnen moeten geven, maar nu, met zijn eerste (sic!) solo-cd, kan ik alleen maar mijn hoofd diep buigen in bewondering. Vooraleerst is het de repertoire keuze. Naast zijn grootste glansrollen: Onjegin en Krol Roger (Szymanowski) zingt hij voornamelijk onbekende schatten uit de Slavische opera’s.

Als operaliefhebber kent u wellicht de aria van Sadko en Mazeppa en, vooruit maar … Halka, wel, maar heeft u ooit van Čertova stěna van Smetana gehoord? Of van Verbuum Nobile van Moniuszko? Dat bedoel ik maar.

Buiten de repertoirekeuze hebben we nog met een stem te maken en – het moet gezegd, zijn stem klinkt als een klok. Mooi, warm en zeer aantrekkelijk.

Ook het Poolse Radio Orkest onder leiding van Łukasz Borowicz klinkt voortreffelijk.

Een MUST!

Mariusz Kwiecień

Slavic Heroes

Aria’s van Tchaikovsky, Moniuszko, Szymanowski, Rachmaninov, Dvorak, Smetana e.a.

Polish Radio Symphony Orchestra olv Łukasz Borowicz

Harmondia Mundi HMW906101

Beluister hier enkele fragmenten.

Vorig artikel

Turandot in Verona: moeilijk

Volgend artikel

Opera in de uitverkoop

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. Hans van Verseveld
  3 januari 2012 at 23:13

  Heerlijk zo’n zanger die nog de kans krijgt om eens wat onbekend- en avontuurlijker werk op te nemen en dank voor de maatschappij die de moed heeft om dat uit te brengen.
  Overigens ben ik nog wel in het rijke bezit van de stokoude LP-opnamen van Moniuszko’s Verbum Nobile én z’n 1-akter Flis.
  Beide complete opera’s met allemaal poolse zangers met onuitsprekelijke namen, maken wel duidelijk, dat de componist van Halka best wel wat meer aandacht verdient.
  Ik verheug mij op de nieuwe aanwinst.

 2. JULIA WASOWICZ
  4 januari 2012 at 01:58

  helemaal waar!!!jula