CD-recensiesHeadline

Seiji Ozawa imponeert met Ravel

Het repertoire van Maurice Ravel, dat is een kolfje naar de hand van Seiji Ozawa. Bij Decca is een schitterende cd van hem verschenen, met zowel Shéhérazade als L’enfant et les sortilèges.

Ozawa RavelIk denk niet dat het eerlijk is om de op zichzelf zeer fraaie uitvoering van Shéhérazade door Susan Graham met de legendarische Régine Crespin te vergelijken. Je hebt nu eenmaal van die monumenten waar je alleen bewonderend tegenop kunt kijken.

Maar ook als je dat grote voorbeeld vergeet, blijft er iets te wensen over bij deze opname. Er knaagt iets. Grahams stem is goddelijk mooi en glanzend, en haar voordracht is subliem. Maar waarom word ik toch niet echt warm van en waarom blijf ik iets missen?

Aan Jacques Zoon ligt het in elk geval niet. Zijn fluitsolo in ‘La flûte enchantée’ klinkt werkelijk betoverend.

Het ligt ook niet aan Seiji Ozawa en zijn Saito Kinen Orchestra, die de sprookjesachtige, met exotica geparfumeerde liedcyclus van Ravel perfect weet te benaderen. Ozawa, een leerling van zowel Charles Munch als Pierre Monteux, is altijd één van de grootste interpreten van de Franse muziek geweest.

Dat hoor je ook in het heerlijk dansante orkestwerk Alborada del gracioso. En in Ozawa’s interpretatie van de kinderopera L’enfant et les sortilèges. De tijdens het Matsumoto Festival in 2014 live opgenomen mini-opera krijgt onder zijn handen één van de beste uitvoeringen die ik ken.

Ozawa heeft dan ook een onvoorstelbaar goede cast tot zijn beschikking, met voorop de Amerikaanse mezzosopraan Isabel Leonard als het verwende kind.

Vorig artikel

Oper Köln maakt seizoensplannen bekend

Volgend artikel

Yannick verklaart liefde voor de natuur

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

3Reacties

 1. Patrick van Rhedenborg
  22 oktober 2015 at 23:29

  Goh, wat bijzonder dat Jacques hier meewerkt; ik vraag me af hoe dat tot stand gekomen is. Graham is erg goed, maar ontroert mij eigenlijk ook nooit. Alborado, L’Enfant..ook meesterlijke muziek. Het laatste werk wel een keer of vijftig gezongen bij het Nederlands Dans Theater.

 2. Steven SURDEL
  26 oktober 2015 at 12:46

  Ik ken deze uitvoering niet, maar in de winkel hoop ik haar graag eens beluisteren. Overigens ben ik al jaren zeer tevreden met de Deutsche Grammophon LP’s van L’heure espagnole en L’enfant et les sortileges (wat een uitdaging voor operaregisseurs!), onder leiding van Rafael Kubelik. Ze dateren uit de jaren ’60, maar ze zullen vast ook wel op CD zijn uitgebracht.

 3. Steven SURDEL
  26 oktober 2015 at 12:50

  O wat vreselijk. Ik loop naar de kast en zie dat Lorin Maazel de dirigent was. Helaas is mijn geheugen na een hersentumor nooit meer helemaal geworden wat het ooit was.