BinnenkortNieuws

DNO brengt filmversie Upload uit

De Nationale Opera presenteert op vrijdag 16 juli de filmversie van Upload, de nieuwste opera van Michel van der Aa. De film is op Medici.tv en op de website van De Nationale Opera te zien.

Scène uit Upload, de film. (© Marco Borggreve)

In maart 2021 zou Upload in wereldpremière gaan op het Opera Forward Festival. Door de coronamaatregelen viel dat plan in het water. In plaats daarvan presenteerde De Nationale Opera (DNO) een documentaire over het repetitieproces, waarover Place de l’Opera destijds uitgebreid schreef.

In oktober wil DNO de theaterversie van Upload spelen. Als ’tussenstap’ wordt een filmversie uitgebracht, een concept dat ontstond toen de wereldpremière in maart afgezegd werd. In de filmversie wordt de opera van Van der Aa voorzien van beelden die op locatie zijn gefilmd. In de cast bevinden zich naast de zangers Roderick Williams en Julia Bullock, die de hoofdrollen vertolken, ook veel acteurs, onder wie Katja Herbers, Esther Mugambi en Claron McFadden (sopraan van beroep, maar hier als actrice te zien).

Inhoudelijk gaat Upload over de vraag wat er zou gebeuren als je je geest eenvoudigweg kunt uploaden naar de cloud, en daarmee eeuwig kunt leven. Michel van der Aa maakte niet alleen de compositie, maar ook de regie en het libretto van de film. De muzikale leiding was in handen van Otto Tausk.

De film is van 26 juli tot 27 augustus te zien op Medici.tv en de website van DNO. Tickets kosten 12,50 euro.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Filmtheater Voorschoten vertoont opening Bayreuth

Volgend artikel

Nederlandse Reisopera maakt Camping Tour

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.