AchtergrondFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Vlaardingerbroek vertrekt bij Matinee

Kort Opera Nieuws

De NTR ZaterdagMatinee ziet na 17 jaar artistiek leider Kees Vlaardingerbroek min of meer per direct vertrekken. Na het opnemen van al zijn vakantie dagen is Vlaardingerbroek eigenlijk per direct opgestapt, hoewel zijn vetrek officieel per 1 april is aangekondigd en dat lijkt geen grap te zijn. Over het vertrek zijn verschillende verhalen in omloop. Zo zou Vlaardingerbroek gevraagd zijn op te stappen, of zoals gezegd wordt, ´de eer aan zichzelf te houden´ naar aanleiding van een intern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. De NTR ontkent dat een dergelijk onderzoek gaande is. In verschillende meldingen worden echter Vlaardingerbroeks politieke opvattingen genoemd, die hij in het verleden niet onder stoelen of banken heeft gestoken. Ook schreef hij een controversieel artikel over de westerse cultuur die in het gedrang zou komen door beleid waarbij vrouwen en culturele minderheden voorgetrokken zouden worden. In zijn programmering van de Zaterdag Matinee was echter nergens blijk van achterstelling van vrouwen of mensen met een andere culturele afkomst dan westerse.

Vertrekkend artistiekleider en programmeur van NTR Zaterdag Matinee, Kees Vlaardingerbroek. Foto: ©Simon van Boxtel

Vlaardingerbroek heeft wel in het verleden en heden de posts en tweets van zijn omstreden dochter Eva, een extreemrechtse vlogger, veelvuldig op zijn eigen sociale media gedeeld en zijn persoonlijke politiek opvattingen hebben wel degelijk bij velen vraagtekens of meer opgeroepen. Enkele artiesten, mannen en vrouwen, blank en gekleurd, die met Vlaardingerbroek in de Matinee werkten, hebben ontstemd gereageerd op de berichten dat er racisme en vrouwonvriendelijk gedrag aan zijn ontslag ten grondslag zouden liggen. Zij zeggen nooit iets gemerkt te hebben van dit soort gedrag en spreken deze aantijgingen ten stelligste tegen. Vlaardingerbroek zelf heeft via Facebook laten weten dat de aantijgingen volledig vals zijn. ‘Mijn eerste compositieopdracht ging naar een Arabische componist, de laatste naar een Zuid-Koreaanse componiste. In 18/19 stonden achttien vrouwelijke componisten op het Matineeprogramma.’

Vlaardingerbroek zegt opgestapt te zijn vanwege aankomende bezuinigingen in het programmeringen budget voor de ZaterdagMatinee: ‘  Er wordt vanaf de tweede helft van 2024 structureel bezuinigd op het programmeringsbudget van de ZaterdagMatinee. Ik heb voorgesteld naar alternatieve, betere oplossingen te kijken, maar de NTR wilde het gesprek daarover niet met mij aangaan.’ aldus Vlaardingerbroek.

In het officiële persbericht meldde de NTR het volgende;

‘ Kees Vlaardingerbroek was de afgelopen 17 jaar artistiek leider en programmeur van de NTR ZaterdagMatinee, de serie die elke zaterdag live wordt uitgezonden vanuit Het Concertgebouw op NPO Klassiek. Hij staat daarmee in de traditie van zijn voorgangers Hans Kerkhoff, André Hebbelinck en Jan Zekveld. Onder zijn artistieke leiding heeft de serie bijzondere hoogtepunten beleefd. Kees heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal barokopera’s, niet in de laatste plaats van Vivaldi, uit de vergetelheid is gehaald. Andere hoogtepunten uit de operaserie waren Rimski-KorsakovDe gouden haan onder leiding van Vasily Petrenko en de grootschalige productie Babylon van componist Jörg Widmann. Bovendien stond hij namens de serie aan de wieg van een groot aantal nieuwe composities van Nederlandse en buitenlandse componisten als Peter-Jan Wagemans, Robin de Raaff, Hans Abrahamsen en, volgend seizoen, Unsik Chin.

Wij wensen Kees alle goeds in het vervolg van zijn carrière. De NTR gaat nu op zoek naar een opvolger om vanaf seizoen 2024-2025 de hoge kwaliteit van de concertserie te kunnen voortzetten.’

Inmiddels is in het NRC ook uitleg van de kant van NTR via Marika Mual, hoofdredacteur NTR klassiek, bekend gemaakt.  ‘Wij hadden de indruk op een constructieve manier in gesprek te zijn.”

Voor de NTR, benadrukt Mual, staat voorop dat de al ruim 60 jaar lopende NTR ZaterdagMatinee blijft bestaan – met hetzelfde programmabudget. „Er wordt niet op de serie bezuinigd, ‘ schrijft NRC.

Waar de andere aantijgingen die eerder in de media verschenen zijn vandaan komen is niet duidelijk en zijn inmiddels van het Internet verdwenen.

 

Verder lezen

Nieuw seizoen Matinee 2023/2024

Jordi Kooiman in gesprek met Kees Vlaardingerbroek over het seizoen 2020/2021

NTR Zaterdag Matinee ontvangt Schaunard Award

 

Vorig artikel

Ändere die Welt, maar hoe?

Volgend artikel

De Nationale Opera seizoen '23-'24.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen