FeaturedHeadlineNieuws

Viotti stopt als chef bij NedPho en DNO

Lorenzo Viotto, chef dirigent bij De Nationale Opera en het Nederlandsch Philharmonisch Orkest, zal aan het eind van het seizoen 24/25 terug treden uit die functies. Zijn entree in het Nederlandse muziekleven als chef-dirigent bij de De Nationale Opera was even overdonderend als de openingsakkoorden van Puccini’s Tosca, zijn eerst opera als chef-dirigent.

Lorenzo Viotti Foto: (© Desiré van den Berg

De jonge dirigent laat weten dat hij na zijn vierde seizoen in de toekomst prioriteit gaat geven ‘ aan mijn persoonlijke leven en ontwikkeling waarin in de meester ben over mijn tijd. Ik kijk er naar uit straks hierin nieuwe wegen te bewandelen, na een prachtig avontuur van vier jaar als chef-dirigent. Mijn relatie met de music, koorleden, collega’s en natuurlijk het publiek en de stad Amsterdam zal er altijd zijn.’

In het persbericht wordt verder geschreven:

‘Na seizoen 24/25 blijft Viotti terugkeren als gastdirigent bij beide instellingen. De 33-jarige dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit maakte zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2018 en bij De Nationale Opera in 2019. Hij begon in seizoen 21/22 als chef-dirigent en wist al gauw liefhebbers en nieuw publiek aan zich te binden. Zowel bij De Nationale Opera als bij het Nederlands Philharmonisch Orkest staat Viotti voor uitverkochte zalen waarin steeds meer jongeren te zien zijn.

Lorenzo Viotti leidt op dit moment bij De Nationale Opera het Nederlands Philharmonisch Orkest in Der Rosenkavalier , de eerste opera van Richard Strauss die hij dirigeert. Daarna is hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest en pianist Lucas Debargue te zien in Het Concertgebouw met Symfonie nr. 4 ‘concertante’ voor piano en orkest van Szymanowski en Symfonie nr. 2 van Rachmaninoff.

In seizoen 23/24 dirigeert Viotti bij DNO zijn eerste Wagner opera Lohengrin, waarbij hij tevens voor het eerst samenwerkt met regisseur Christof Loy. Met een nieuwe productie van Il trittico in mei 2024 sluiten hij en regisseur Barrie Kosky hun Puccini-cyclus af na de Tosca en Turandot die zij eerder brachten. Eind november dit jaar dirigeert Viotti het Nederlands Philharmonisch Orkest in Schönbergs ‘Verklärte Nacht’ en ‘Quattro pezzi sacri ‘van Verdi.’ Einde persbericht.

Viotti maakte grote indruk met zijn persoonlijke, vaak sterke muzikale visie, maar ook met zijn sterke social media aanwezigheid. Met name zijn fotosessie voor het fitness blad Men’s Health zorgde voor virtuele aandacht die niet eerder voor een klassiek dirigent was weggelegd.

Lorenzo Viotti.Foto: © Brecia Amisano – Teatro alla Scala

Maar ook muzikaal oogstte hij met zijn interpretaties veel bewondering en het zal voor velen een schok zijn dat er al na vier jaar een einde komt aan deze meer dan frisse wind die door De Nationale Opera & Ballet en de vele concertzalen waaide.

Voorlopig valt er nog genoeg te genieten. Er zijn bijvoorbeeld deze weken nog 4 uitvoeringen van Der Rosenkavalier te zien aan de Amstel en kijkt iedereen met spanning uit naar de premiere van Lohengrin op 11 november.

Verder lezen, luisteren en kijken

Voor Place de l’Opera schreef Franz Straatman over alle drie de opera’s die Lorenzo Viotti als chef-dirigent dirigeerde bij De Nationale Opera.

Der Rosenkavalier.

Turandot

Tosca

En hij schreef een portret bij de benoeming van Viotti.

Een kort video fragment uit Der Rosenkavalier

 

 

 

 

Vorig artikel

Companions Opera's uit Ahoy online

Volgend artikel

Kelly God maakt roldebuut als Fidelio

De auteur

Redactie

Redactie