FeaturedHeadlineWedstrijd

Alles in tweeën in IVC lied-duo finale.

De 56ste International Vocal Competition, want men hanteert nu de internationale naam, had zijn finale op zondag 15 oktober in de Verkade Fabriek in Den Bosch. Vier duo’s streden om de prijzen.

Omdat Place de l’Opera met zijn hoofdredacteur in de persjury vertegenwoordigd was en naar onze mening daarom beter niet in het openbaar zijn mening kan weergeven, en onze recensent helaas verhinderd was op de dag van de finale, krijgt u geen inhoudelijk verslag, maar wel enkele kanttekeningen.

Directeur Andrew Watts gaf een bevlogen toespraak over het belang muziek. Daarbij haalde hij Spinoza aan en gaf het publiek een opdracht mee.

Screenshot IVC Finale 2023, toespraak directeur Andrew Watts.

‘Muziek en grote kunst hebben de kracht om te helen- de kracht om te verzachten, een kracht die groter is dan een persoon.
Het is een kracht van het goede en een taal die wereldwijd oproept tot vrede, tot liefde en tot mededogen in de hele samenleving en in elke gemeenschap.
Wij moeten de wereld in trekken met deze muziek in onze harten. Muziek is een goede kracht die we ons hele leven moeten gebruiken tegen de menselijke tirannie.
De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza zei: ‘ Als de handeling intrinsiek boeiend is, versterkt goede muziek dit. Als gebeurtenissen koddig zijn of tegenvallend, brengt goede muziek een straal van licht.’
Wees die straal van licht!
Gebruik muziek en kunst om de pijn van de gemeenschap te verzachten en om de wereld te verrijken en om vrede tussen de volken te brengen’.

Finalisten

Geplaatst voor de finale waren mezzo sopraan Annabel Kennedy en pianist Ana Manastireanu , bariton Giacomo Schmidt en pianist Jong Sun Woo, sopraan Daria Brusova en pianist Mark Vaza en  sopraan Maria Maidowksi samen met pianist Youngseob Jeon.

Giacomo en Daria streden tevens om de van Riemsdijk Prijs voor de beste vertolking van de competitie compositie opdracht ‘Veronese’s Green’ van Bart Visman op een tekst van Marc Pantus. Helaas bleek dat het niet duidelijk was (gemaakt aan) de jury dat ook deelnemers die de finale niet hadden gehaald, mee hadden kunnen dingen naar deze prijs. Dit had mogelijk een ander resultaat op geleverd.  Het Nederlandse duo Roza Herwig en Julius Backer ontving in ieder geval de componist en tekstdichter van het lied zeer grote complimenten.

Screenshot IVC FInale 2023. Bariton Giacomo Schmidt en pianistJong Sun Woo.

Twee keer twee

De jury besloot geen eerste prijs uit te reiken, wat wel vaker is voorgekomen. Daarentegen was de beslissing on tweemaal een tweede prijs toe te kennen op zijn zacht gezegd verrassend. Dat de jury verdeeld was bleek reeds eerder in de competitie, maar dat met niet het lef had duidelijke keuzes te maken is opmerkelijk en ook niet bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van (deze editie) het concours. Het is nu eenmaal de taak van de jury om keuzes te maken, hoe moeilijk die soms ook zijn. Gedeelde (tweede) plaatsten zijn een zwakte bod en aan de reacties in de zaal te horen, werd deze beslissing de jury niet in dank afgenomen.

Screenshot finale IVC stream, jury en finalisten.

Het gaat om lied duo’s, iets wat door de IVC benadrukt wordt. De twee duo’s die nu de tweede prijs ontvingen, sopraan Marie Maidowski en pianist Younseob Jeon, en sopraan Daria Brusova met pianist Vaza, zijn zeer verschillend en beiden waarschijnlijk ook geen eerste prijswinnaars, dus daarover verder geen klachten.

Screenshot IVC Finale Sopraan Daria Brusova en pianist Mark Vaza.

Mark Vaza werd gekozen als beste pianist van het concours en kreeg de Rudolf Jansen Prijs. Zijn Koreaanse collega behoorde, mede door de vele foute noten in de halve finales, zeker niet tot de beste pianisten in het concours. Smaak is per definitie subjectief, maar verkeerde noten zijn geen subjectieve waarneming en zouden in een competitie voor lied duo’s als zodanig beoordeeld moeten worden. Als de beslissing gebaseerd is op de gedachte dat zangeres Marie beter was dan Daria, maar haar pianist minder was dan de verreweg superieure pianist van de ‘mindere’ zangeres, zouden ze theoretisch op dezelfde plaats geëindigd kunnen zijn in punten, wat daarmee dan de uitslag zou kunnen verklaren.

Rechtvaardig misschien, maar zeker in de ogen van het publiek, geen bevredigend einde aan een verder goed concours.

Screenshot Finale IVC 2023 Sopraan Marie Maidowski en pianist Youngseob Jeon.

Vrouwelijke componist

Marie Maidowski kreeg ook de prijs voor de beste vertolking van een werk van een vrouwelijke componist. Het is een beetje gissen voor welk werk, want ze zong werken van Kaija Saariaho, Amy Beach en Clara Schumann in de finale en van Alma Mahler in de halve finale. Ik denk dat ‘Lltarukous no.4’ uit de Leinolault liederen van Saariaho haar de prijs opleverde.

De twee Nederlandse duo’s Elenore Hu en haar pianist Amy Chang en Roza Herwig en pianist Julius Backer hadden helaas de halve finales niet overleefd. Elenore en Amy kregen echter wel een engagements prijs van de Vrienden van het Lied en mogen vier recitals gaan verzorgen. Roza en Julius kregen een masterclass van jurylid en IVC-winnares Sophie Koch en pianist Nino Gvetadze.

Alle finalisten van de IVC 2023. Foto: ©Eli Oscar Awad

De prijzen werden als volgt verdeeld:

Staetshuys Fonds Prijs (2de prijs) € 3,500
Daria Brusova, sopraan (Rusland, 1997) & Mark Vaza, pianist (Rusland, 1999)
Marie Maidowski, sopraan (Duitsland, 1998) & Youngseob Jeon, pianist (Zuid-Korea, 1989)

Van Riemsdijk Prijs (beste uitvoering van Veronese’s Green) € 3,000
Giacomo Schmidt, bariton (Duitsland, 1997) & Jong Sun Woo, pianist (Zuid-Korea, 1992)

Van Amelsvoort Prijs (beste uitvoering van een compositie van een vrouwelijke componist) € 2,500
Marie Maidowski, sopraan (Duitsland, 1998) & Youngseob Jeon, pianist (Zuid-Korea, 1989)

Vrienden van de  IVC Prijs € 2,000
Vinicius Costa da Silva, bas-bariton (Brazilië, 1995) & Pierre-Nicolas Colombat, pianist (Frankrijk, 1992)

Screenshot uitreiking Vrienden van de IVC prijs aan Vinicius Costa da Silva, bas-bariton en (links) pianist Pierre-Nicolas Colombat

Rudolf Jansen Prijs € 1,500
Mark Vaza, pianist (Rusland, 1999)

ANED Fonds Publieks Prijs € 1,500
Giacomo Schmidt, bariton (Duitsland, 1997) & Jong Sun Woo, pianist (Zuid Korea, 1992)

Pers Prijs € 1,000
Annabel Kennedy, mezzo-sopraan (Verenigd Koninkrijk) & Ana Manastireanu, pianist (Roemenië)

Screenshot IVC Finale 2023. Mezzo-sopraan Annabel Kennedy en pianist Ana Manastireanu

Jongeren Jury Prijs€ 500
Annabel Kennedy, mezzo-sopraan (Verenigd Koninkrijk, 1997) & Ana Manastireanu, pianist (Roemenië, 1995)

Engagement Prijs International Lied Festival Zeist
Giacomo Schmidt, bariton (Duitsland, 1997) & Jong Sun Woo, pianist (Zuid Korea, 1992)

Engagement Prijs Vrienden van het Lied Nederland
Elenora Hu, sopraan (Nederland, 1995) & Amy Chang, pianist (Nieuw Zeeland, 1994)

Screenshot prijsuitreiking IVC 2023. Sopraan Elenore Hu en pianist Amy Chang.

2024

Volgend jaar de 57ste editie van de IVC met opera en oratorium. Het zou mij niet verbazen als wij Daria Brusova daar terug zien en zij er dan wel met de hoofdprijs vandoor gaat.

Verder lezen, luisteren en kijken

Live stream IVC finale 2023

Interview met Ivan van Kalmhout en Andrew Watts.

 

Vorig artikel

Twee IVC directeuren aan het woord

Volgend artikel

Wie bedriegt wie in speelse Così

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen