FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Pianist Rudolf Jansen overleden

Rudolf Jansen, een van ’s werelds grootse pianisten en met name liedbegeleiders, is op 12 februari op 84-jarige leeftijd in Laren overleden.

Rudolf Jansen (1940-2024)
                                                                                   Foto: © Tessa Posthuma de Boer

Rudolf Jansen werd in Arnhem geboren op 19 januari 1940.

Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium, piano bij Nelly Wagenaar en orgel bij zijn vader, de organist Simon C. Jansen. Hij ontving voor beide studies de Prix d’Excellence. Later behaalde hij de Aantekening Begeleiden bij Felix de Nobel. In 1965 won hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 werd hem de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw toegekend.

Naast zijn solocarrière is Jansen zich steeds meer gaan richten op liedbegeleiding en kamermuziek.

In zijn lange loopbaan vormde Rudolf Jansen duo’s met veel van de beroemdste en beste liedzangers, waaronder Elly Ameling, Dietrich Fischer-DieskauPeter SchreierRobert HollBarbara Bonney, Hans-Peter BlochwitzMonica GroopTom Krause,  Irina ArkhipovaBrigitte Fassbaender en  instrumentalisten als Jean Pierre Rampal en Han de Vries.

 

Rudolf Jansen, Elly Ameling en Robert Holl. Foto: © Elisabeth Melchior

Vanaf 1965 was hij de vaste begeleider van violist Nap de Klijn. Als Amsterdam Duo concerteerden zij samen en maakten diverse radio-opnamen. Op 23 augustus 1979 kwam een einde aan hun samenwerking door de dood van de Klijn.

Zowel met zijn eerste echtgenote Margreet Honig en zijn tweede echtgenote, de mezzosopraan Christa Pfeiller, trad hij regelmatig op. Met Christa Pfeiller maakte hij talrijk Cd’s.

Christa Pfeiller en Rudolf Jansen.

 

Er is een prachtige en gelukkig blijvende schat van meer dan 120 opnames met Rudolf Jansen in een enorm breed repertoire. Van Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms en Wolf, tot Diepenbrock, Webern, Nakada, en Cimaglia en talrijke andere componisten.

Cd hoes van de complete liederen Alphons Diepenbrock

Van de complete liederen van Edward Grieg, Alphons Diepenbrock en Anton Webern en alle liederen van Richard Strauss met pianobegeleiding, maakte Rudolf Jansen met verschillende zangers Cd opnamen, die veelvuldig in de prijzen vielen.

Rudolf Jansen nam afscheid van het podium met een liederenconcert te zijner ere in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw op 2 april 2017.

Rudolf Jansen met wethouder Maaike Veeningen bij zijn afscheid in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Naast zijn concertcarrière was hij zeer actief als muziekpedagoog. Rudolf Jansen was jarenlang docent aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Neurenberg/Augsburg. In november 1996 werd hij uitgenodigd door de Juilliard School of Music om een masterclass te geven in New York. Hij gaf geregeld masterclasses over de hele wereld. Ook vele Nederlandse liedbegeleiders en zangers hebben direct of indirect van Rudolf Jansen geleerd en zijn door hem geïnspireerd.

In 1998 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; in 2017 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In een mooi eerbetoon aan Rudolf Jansen op de website van NPO Klassiek zijn prachtige opnames te horen en is te lezen in quotes van onder meer Elly Ameling, hoe groot en geliefd Rudolf Jansen was. Velen roemen niet alleen zijn fluwelen touché en muzikaliteit, maar ook zijn grote gevoel voor humor, zijn vriendschap en toewijding.

Wij wensen Christa Pfeiller, zijn kinderen Elsina, Wouter, Wieneke en Rosalie, alle andere familie, vrienden en dierbaren van Rudolf Jansen sterkte met dit verlies.

Verder lezen, kijken en luisteren

François van den Anker was in 2017 bij het afscheidsconcert van Rudolf Jansen .

Met Hansung Yoo in 2008 winnaar van het Internationaal Vocalisten Concours. 

Vorig artikel

Jocaste's Line wordt Oedipus Rex/Antigone

Volgend artikel

Intense en aangrijpende opera Brodeck.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen