BinnenkortFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Jocaste’s Line wordt Oedipus Rex/Antigone

De Nationale Opera & Het Nationale Ballet hebben bekend gemaakt dat de productie van Jocaste’s Line geannuleerd is. Door privé-omstandigheden heeft choreograaf en regisseur Wayne McGregor zich moeten terugtrekken en zonder hem was deze voorstelling niet langer te realiseren. Het volledige concept en de enscenering kwamen uit artistieke brein van de Britse theatermaker.

Beeld voor Oedipus Rex/Antigone voor het Opera Foward Festival. Ontwerp en foto: ©  Marta Syrko, De Nationale Opera,

Er is besloten om  Jocaste’s Line te vervangen door het tweeluik Oedipus Rex van Strawinsky en de wereldpremière van Antigone van Samy Moussa.  Antigone is gebaseerd op een aantal vertellingen uit de Griekse oudheid, waarin de dochter van Oedipus centraal staat en wordt in oud Grieks gezongen. Jocaste’s Line had een voorstelling zullen worden waarin Wayne McGregor beide werken als uitgangspunt had genomen, maar er één voorstelling van zou hebben gemaakt. Nu gaan de werken afzonderlijk.

Het nieuwe artistieke team van Oedipus Rex / Antigone staat onder leiding van de Nederlandse regisseur Mart van Berckel, die Ändere die Welt ontwikkelde en regisseerde voor het Opera Forward Festival in 2023. Van Berckel zal werken met een cast met onder meer Sean Panikkar als Oedipus en Dame Sarah Connolly als Jocasta.

Regisseur Mart van Berckel aan het werk aan Ändere die Welt/ FOTO:© Milargo Elstak De Nationale Oper

De Nederlandse choreograaf en regisseur Nanine Linning  (artistiek leider van Scapino Ballet) maakt haar debuut bij NO&B en werkt samen met Van Berckel aan het tweeluik waarvoor zij samen een nieuw concept ontwikkelen. Door tijdgebrek is het voor Linning niet mogelijk om een nieuwe grootschalige choreografie te creëren, waardoor de betrokkenheid van de dansers van Het Nationale Ballet beperkt zal zijn. De mannen uit het Koor van De Nationale Opera zullen een grote rol spelen in de enscenering van Oedipus Rex en het vrouwenkoor heeft de hoofdrol in Antigone. Dirigent Erik Nielsen, componist Samy Moussa en het Nederlands Philharmonisch Orkest blijven samenwerken met het nieuwe team.

Nanine Linning. Foto: © Manon van der Zwaal

Sofie de Lint, directeur van De Nationale Opera en Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet gaven een gezamenlijke verklaring af waarin ze schrijven: ‘We vinden het erg jammer dat Wayne McGregor zich heeft moeten terugtrekken uit de productie, omdat het werk dat hij met onze dansers heeft gedaan erg inspirerend is geweest. We zijn het nieuwe artistieke team dankbaar dat het zich op zo’n korte termijn beschikbaar heeft gesteld en ook alle kunstenaars en collega’s die bij dit project betrokken zijn voor hun flexibiliteit. We zijn ervan overtuigd dat deze productie de spannende opening van het Opera Forward Festival 2024 zal zijn die het festival verdient.’

Het tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex en Samy Moussa’s wereldpremière van Antigone is de openingsproductie van het Opera Forward Festival 2024 op 9 maart in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Verder lezen

Een gesprek met Mart van Berkel en Pedro Periso over Ändere die Welt.

 

Vorig artikel

The Fairy Queen levendig en kleurrijk

Volgend artikel

Pianist Rudolf Jansen overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen