Home » CD-recensies, Headline

Des Knaben Wunderhorn in frisse vorm

17 juli 2010 Geen reacties

Bariton Iván Paley en sopraan Diana Damrau namen in 2003 Des Knaben Wunderhorn op, de eerste opname met de originele pianopartij van Mahler. Het is een bijzonder geslaagd project: de twee zangers brengen de liederen prachtig tot leven, sterk verhalend en met veel karakter.

Des Knaben Wunderhorn is een bekende verzameling liederen van Gustav Mahler. Toch pronkt het label Telos Music met het etiket ‘world premiere recording’ op de opname van Iván Paley, Diana Damrau en pianist Stephan Matthias Lademann – onlangs weer in Nederland uitgebracht.

Het unieke van de opname is namelijk dat er niet gebruik wordt gemaakt van de gangbare orkestbegeleiding of de pianopartij die op basis daarvan gemaakt is. De liederen worden uitgevoerd met de originele pianobegeleiding van Mahler.

Of het hierdoor komt, weet ik niet, maar de opname vind ik bijzonder geslaagd. Wat je hoort, is allerminst verstilde poëzie of abstracte liedkunst. De liederen zijn springlevend, worden erg verhalend gebracht en bevatten regelmatig ook echte karakters, van vlees en bloed. Zo voeren Paley en Damrau diverse fraaie dialogen. Tussen gevangene en meisje, meisje en jongen, soldaat en meisje, enzovoort.

De ‘meisjes’ zijn Damrau op het lijf geschreven, met haar heldere stem en knappe vocale acteervermogen. Regelmatig klinkt er een opgewonden glimlach in haar zang door en soms lijkt het alsof ze je bij je schouders pakt en je het lied influistert. Haar stem straalt van plezier en levenslust. Overigens laat ze ook haar serieuze kant zien, bijvoorbeeld in het mooie ‘Wo die schönen Trompeten blasen’.

De Argentijn Paley zingt ondertussen minstens even levendig, soms zelfs uitbundig. Zijn zang is zonder opsmuk, zonder overbodige verfraaiing. Het is oprecht, je hoort direct de emoties van het lied. En dat vind ik mooi.

Paley en Damrau hebben de 24 liederen ingedeeld in vier groepen: Kinder und Jugend, Abschied und Trennung, Aus der Natur en Leben und Tod. De eerste drie groepen hebben een luchtige, vrolijke ondertoon, in de laatste groep lijk je bij de kern uit te komen. De indeling laat de liederen naar mijn idee goed tot hun recht komen en zorgt bovendien voor veel afwisseling.

Telos Music heeft als vervolg op Des Knaben Wunderhorn voor het eerst Das Lied von der Erde met Mahlers originele pianopartij op cd gezet, gezongen door bariton Iván Paley en tenor Robert Dean Smith.

door

Des Knaben Wunderhorn
Gustav Mahler

Solisten: Diana Damrau (sopraan), Iván Paley (bariton) en Stephan Matthias Lademann (piano).
Uitgever: Telos Music (TLS 1001)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.