Buitenlands nieuwsNieuws

Opera van Bach na 250 jaar weer opgevoerd

De verloren gewaande partituur van de opera Zanaida van Johann Christian Bach (zoon van J.S.) is boven water gekomen. Dat bericht het Reformatorisch Dagblad. Het werk zal in juni voor het eerst sinds 250 jaar weer opgevoerd worden.

Johann Christian Bach.

Het Bach-Archiv uit Leipzig ontdekte de operapartituur in de verzameling van Elias N. Kulukundis. Die New Yorkse verzamelaar stelde zijn enorme collectie Bach-stukken onlangs beschikbaar aan het Bach-Archiv voor onderzoek.

Van Zanaida waren er al uittreksels bekend, maar de volledige partituur was verloren gewaand. De opera van Johann Christian Bach (de jongste zoon van Johann Sebastian Bach) werd in 1763 voor het eerst opgevoerd in Londen.

De opera zal tijdens het Bachfest 2011 in Leipzig (11 t/m 20 juni) voor het eerst sinds die première weer opgevoerd worden. Het ensemble Opera Fuoco zal de uitvoering verzorgen in het Goethe-Theater Bad Lachstädt.

Vorig artikel

Bezuyen maakt debuut in New York

Volgend artikel

Mozarts Figaro als trage diavoorstelling

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.