Buitenlands nieuwsNieuws

Vlaamse Opera presenteert nieuw seizoen

De Vlaamse Opera presenteerde onlangs haar plannen voor seizoen 2011/2012. Het seizoen telt acht producties, waarvan vijf die voor het eerst in Vlaanderen te zien zijn. Het thema is ‘Een nieuwe wereld’.

De personages in de verschillende producties bevinden zich in een wereld die op het punt staat bruusk te veranderen of zijn zelf mensen die een revolutie in gang zetten, vertelt intendant Aviel Cahn in een toelichting bij de presentatie. Met de omwentelingen in Noord-Afrika, de economische crisis en de actuele ecologische en energieproblemen lijkt de noodzaak voor een zoektocht naar een nieuwe wereld onvermijdelijker dan ooit.

Klassiekers

Aan het eind van het seizoen staat Bizets Carmen op het programma. In Gent en Antwerpen is de productie van Opera North te zien, die regisseur Daniel Kramer voor de Vlaamse Opera verder zal ontwikkelen.

Verdi’s La forza del destino vormt het debuut van de Duitse regisseur Michael Thalheimer. De oorspronkelijke eerste versie wordt op het podium gebracht. Die werd in 1862 in Sint-Petersburg voor het eerst opgevoerd en verschilt veel van de latere herzieningen die Verdi deed.

Jazzy

Als openingsproductie brengt de Vlaamse Opera Kurt Weills jazzy opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny. Regisseur Calixto Bieito, die bekend staat om zijn radicale producties, zal zich voor het eerst aan de parabel over het moderne kapitalisme wagen. De ‘Alabama Song’, één van de bekendere liederen uit Mahagonny, wordt gezongen door hoofdrolspeelster Noëmi Nadelmann.

Met Tsjarodejka (De Tovenares) van Tsjaikovski wordt de Tsjaikovski-cyclus van de afgelopen jaren voltooid. Tatjana Gürbaca doet hier de regie, muzikaal leider is Dmitri Jurowski. Van deze productie wordt ook een dvd gemaakt.

Rossini’s Il Viaggio à Reims wordt in de eindejaarsperiode gespeeld, geregisseerd door Mariame Clément. Rossini-specialist Alberto Zedda, die vorig seizoen Semiramide deed, staat ook hier voor het orkest.

Le Duc D’Albe van Donizetti ging pas 40 jaar na zijn dood in première. Het is echter niet deze, maar een nieuwe versie van Donizetti’s onvoltooide werk die op de planken wordt gebracht. Componist Giorgio Battistelli kreeg van de Vlaamse Opera de opdracht de partituur te voltooien. De opera gaat over de strijd van Vlaanderen en Brabant tegen de Spaanse overheersing.

De Venezolaan Carlos Wagner, die eerder bij de Nationale Reisopera Tosca regisseerde, zal de productie leiden. Opmerkelijk is de medewerking van het Vlaamse modeduo AF Vandervorst (twee ontwerpers die één naam delen) voor de kostumering.

De opera Rumor van de Duitser Christian Jost zal bij de Vlaamse Opera in wereldpremière gaan. Het stuk is gebaseerd op een roman van filmmaker en auteur Guillermo Arriaga (Amores Perros, Babel, The Burning Plain). De regie zal gedaan worden door Guy Joosten.

Als jongerenproductie wordt In Tussentijd… Een geuzenopera gebracht. Geïnspireerd door Le Duc d’Albe regisseert Victoria Pfortmüller (Is it Love?) een verhaal rond eeuwenoude en recente geuzenliederen.

Dialoog

Een nieuw initiatief is de dialoog die men met bezoekers wil aangaan. Onder het motto ‘Weerwoord’ zijn bezoekers in het komend seizoen na iedere matineevoorstelling welkom voor discussie in de foyer. De dramaturg, en waar mogelijk ook zangers, dirigent en regisseurs zullen aanwezig zijn.

De website van de Vlaamse Opera is onlangs vernieuwd en uitgebreid en steekt – zoals ze dat in Vlaanderen zeggen – in een nieuw kleedje. Er is ook een Engelstalige variant en zelfs Franstalige landgenoten kunnen binnenkort de site in hun eigen taal bezoeken.

Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

Opera op radio en tv: week 19

Volgend artikel

Serie Muzen: Francis van Broekhuizen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.