BinnenkortNieuws

Opera op radio en tv: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 19 (8 tot en met 14 mei) onder meer Mozarts Mitridate uit Salzburg, Ariadne auf Naxos uit New York en Danielle De Niese op de Prinsengracht.

Zondag 8 mei

Passions d’opéra – Soixante ans d’art lyrique à Aix-en-Provence
Sinds 1948 vindt jaarlijks in het Zuid-Franse Aix-en-Provence het ‘Festival d’art lyrique d’Aix-en-Provence’ plaats. Bij het 60-jarig jubileum in 2008 maakte cineast Philippe Beziat een documentaire waarin zeven betrokkenen de afgelopen periode beoordelen en vooruitkijken naar de toekomst. Aan het woord komen onder andere festivaldirecteur Bernard Foccroulle, bariton Stéphane Degoût en regisseur Peter Sellars.
Arte: 10.00 u.

Mitridate (W.A. Mozart)
De opera’s van Mozart zijn allemaal al eens voorbij gekomen op de Salzburger Festspiele. In 2006 werd een groot aantal opgevoerd, waaronder deze Mitridate. Uitgevoerd door Les Musiciens du Louvre onder Marc Minkowski en solisten die op dit moment hoog in de ranglijsten staan van populaire zangers: Richard Croft, Miah Persson, Bejun Mehta en Ingela Bohlin. De opname werd gemaakt in de Residenzhof Salzburg onder theaterregie van Günter Krämer.
BravaNL: 12.00 u.

Maandag 9 mei

Saint Francois d’Assise (O. Messiaen)
Deze enorme productie van De Nederlandse Opera uit 2008 vroeg om een uitgebreid Residentie Orkest (120 leden) onder leiding van Ingo Metzmacher, met daarbij het koor van DNO en solisten als Rod Gilfry als Franciscus, Henk Neven als Frère Léon en Hubert Delamboye als Le Lépreux. Camillia Tilling zong de rol van L’ Ange.
BravaNL: 1.34 u.

Prinsengrachtconcert: Danielle De Niese
Het openluchtconcert in de Amsterdamse grachten werd in 2009 verzorgd door Danielle De Niese, die een paar jaar eerder furore maakte in de Mozart/Da Ponte-serie van De Nederlandse Opera. Omgeven door veel publiek op de kades, in bootjes en achter ramen zong De Niese een programma met onder meer ‘Lascia ch’io pianga’ van Händel, aria’s uit Così fan tutte en Le nozze di Figaro en ook een operettelied van Franz Lehár. Henk Neven trad op als gast in één van de Mozart-aria’s.
Arte: 14.35 u.

Dinsdag 10 mei

Ariadne auf Naxos (R. Strauss)
Het moet in uw schema passen, maar de live-radiowebcast vanuit de Metropolitan Opera in New York begint ’s nachts om twee uur. Dan bent u wel live bij Ariadne auf Naxos, gedirigeerd door Fabio Luisi en gezongen door onder andere Violeta Urmana (Ariadne), Kathleen Kim (Zerbinetta), Joyce DiDonato (Componist) en Thomas Allen (Muziekleraar). Via deze link komt u bij de audiostream.

La Rondine (G. Puccini)
Eén van de beroemde vrouwenportretten van Puccini, geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze recente opname komt uit New York, met het al bijna legendarische duo Gheorghiu/Alagna. De rollen: Magda (Angela Gheorghiu), Ruggero (Roberto Alagna), Lisette (Lisette Oropesa), Prunier (Marius Brenciu), Rambaldo (Samuel Ramey). De regie deed Nicolas Joël, dirigent was Marco Armiliato.
Mezzo: 20.30 u.

Woensdag 11 mei

Nabucco (G. Verdi)
Opgenomen tijdens het Oostenrijkse St. Margarethen Opera Festival, in de openlucht. Dus alle ruimte voor paarden, effecten en meer dan 400 medewerkers op het podium. Solisten zijn onder andere Igor Morosow, Simon Yang en Bruno Ribeiro
BravaNL: 14.30 u.

Donderdag 12 mei

Gemma Visser sleutelt aan stemmen
In de regio Maastricht, op de Toneelschool en het Conservatorium, maar ook ver daarbuiten, is zangpedagoge Gemma Visser een begrip. Filmer Maurice Nijsten maakte in 2010 een documentaire over haar werk.
BravaNL: 5.00 u.

Otello (G. Verdi)
Een regie van de veel geroemde Willy Decker, in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. De titelrol wordt gezongen door José Cura, verder hoort u Krassimira Stoyanova, Lado Ataneli en Vittorio Grigolo.
BravaNl: 18.00 u.

Vrijdag 13 mei

Operagala in Wenen
Ioan Holender was jarenlang directeur van de Wiener Staatsoper. Bij zijn afscheid in 2010 werd er een concert georganiseerd waar een enorme rij vocale sterren optrad, begeleid door een minstens zo imposante ‘line-up’ van dirigenten. Zubin Mehta, Fabio Luisi, Antonio Pappano en Simone Young waren enkelen van hen. Vocaal waren onder andere te horen: Anna Netrebko, Diana Damrau, Elisabeth Kulman, Krassimira Stoyanova, Leo Nucci, Natalie Dessay, Plácido Domingo, Simon Keenlyside, Thomas Hampson en Thomas Quasthoff.
Arte: 06.00 u.

Das Lied von der Erde (G. Mahler)
Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink, met als vocale solisten Anna Larsson (contralto) en Robert Dean Smith (tenor).
Mezzo: 20.30 u.

Zaterdag 14 mei

Il barbiere di Siviglia (G. Rossini)
Voor de liefhebster(s): een bari- en een tenorhunk in deze productie van de Barbier van het Teatro Real in Madrid, Pietro Spagnoli en Juan Diego Flórez. Verder een Rosina van Maria Bayo. De voorstelling start in een zwart-wit toneelbeeld, maar verschiet tegen het einde van (of beter: naar) kleur. Gianluigi Gelmetti staat voor het orkest van het Teatro Real. ‘Men’ was het eens over de prestatie van Floréz, over Spagnoli als Figaro waren de meningen verdeeld. Oordeel zelf.
BravaNL: 18.00 u.

Vorig artikel

Discografie: Der Rosenkavalier

Volgend artikel

Vlaamse Opera presenteert nieuw seizoen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.