Buitenlands nieuwsNieuws

Buitenlandse orkesten steunen Nederland

Niet alleen binnenlands, maar ook buitenlands wordt er actie gevoerd tegen de plannen van de regering om drastisch te bezuinigen op de Nederlandse cultuursector. Via het initiatief Soldier of Orange hebben inmiddels 23 orkesten hun steun betuigd.

De formule van Soldier of Orange is simpel: een orkest speelt één minuut uit de partituur van de film Soldier of Orange uit 1977 en maakt er een filmpje van. Het filmpje wordt op de website van Soldier of Orange gezet en verder via diverse instanties verspreid.

Het idee komt van Gijs Kramers, altviolist van het Philharmonia Orchestra in Londen en artistiek directeur van het Ricciotti Ensemble in Amsterdam. ,,Als deze plannen doorgaan, zal een groot deel van ons cultureel erfgoed verwoest en nooit meer herbouwd worden”, schrijft hij op de website.

23 orkesten hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep. Daaronder orkesten uit Londen, Bremen, Porto, Hong Kong, Dessau, Toronto en Düsseldorf.

Hieronder twee voorbeelden. Eerst de Nederlandse dirigent Antony Hermus met het Anhaltische Theater in Dessau, vervolgens Edo de Waart met het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Vorig artikel

Bariton Cornell MacNeil overleden

Volgend artikel

Joseph Calleja: een tenor uit duizenden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.