Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Buitenlandse orkesten steunen Nederland

19 juli 2011 Geen reacties

Niet alleen binnenlands, maar ook buitenlands wordt er actie gevoerd tegen de plannen van de regering om drastisch te bezuinigen op de Nederlandse cultuursector. Via het initiatief Soldier of Orange hebben inmiddels 23 orkesten hun steun betuigd.

De formule van Soldier of Orange is simpel: een orkest speelt één minuut uit de partituur van de film Soldier of Orange uit 1977 en maakt er een filmpje van. Het filmpje wordt op de website van Soldier of Orange gezet en verder via diverse instanties verspreid.

Het idee komt van Gijs Kramers, altviolist van het Philharmonia Orchestra in Londen en artistiek directeur van het Ricciotti Ensemble in Amsterdam. ,,Als deze plannen doorgaan, zal een groot deel van ons cultureel erfgoed verwoest en nooit meer herbouwd worden”, schrijft hij op de website.

23 orkesten hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep. Daaronder orkesten uit Londen, Bremen, Porto, Hong Kong, Dessau, Toronto en Düsseldorf.

Hieronder twee voorbeelden. Eerst de Nederlandse dirigent Antony Hermus met het Anhaltische Theater in Dessau, vervolgens Edo de Waart met het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.