Nieuws

Cité de l’Opera: Nicky, Eleanora en Gré

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 302.

Astra met een dansje
De Britse tenor Nicky Spence werkt in de vaccinatie. In Nederland worden op sommige locaties musici ingezet voor in de bijkomruimte waar mensen na de prik een kwartiertje zitten. Spence belooft veel meer.

Frisse Händel
Amadigi ging op 19 juni in première bij Garsington Opera. Als Dardano zingt countertenor Tim Mead fris en fruitig in de minder bekende opera van Händel.

Sowieso essentieel
‘Cultuur zou geen strijd moeten zijn, maar een vanzelfsprekendheid’, zegt Henri Swinkels. Hij was als gedeputeerde in Brabant in het verleden te gast op het Internationaal Vocalisten Concours. We kennen hem nog als kaderlid van de soldatenvakbond VVDM.

Iedereen kan Maestro winnen
Dirigent Leonard Slatkin onthult na een carrière van vele decennia wat dirigeren inhoudt.

Yannick in Duitsland
Dirigent Yannick Nézet-Séguin houdt natuurlijk vooral van Rotterdam en New York, maar ook enorm van Baden-Baden. Hij gaat er Beethoven dirigeren en hij gaat pianospelen. Met Joyce DiDonato brengt hij Schuberts Winterreise.

Triest
Dirigent Jeanne Lamon, aanvoerder van het ensemble Tafelmusik, is overleden.

Koreaanse winst
De winnaar van de 2021-editie van Cardiff Singer of the World is bekend.

Sjiek de friemel
Voor haar roldebuut in Verdi’s Aida kreeg Eleonora Buratto niet zomaar een jurkje uit het kostuumatelier. Haar robe was Dolce&Gabbana en de glimmers kwamen van Cartier. Geleend, vermoeden we.

De waarheid
Voor liefhebbers en leken brengen Maartje Rammeloo en Jan-Willem Schaafsma de waarheid over de liefde op tafel via muziek en literatuur. Lees nu ons verhaal over ‘Tell me the truth about love’.

Fledermaus damals
Eén van de hits van het lichte opera- en operetterepertoire is Die Fledermaus. Binnenkort presenteert de Dutch National Opera Academy een eigen productie in Amsterdam – waarover binnenkort meer op Place de l’Opera. Lang geleden ging de Zuid-Nederlandse Opera met Strauss’ werk op tournee, langs onder meer het Openluchttheater Valkenburg en Katholiek Leven in Eindhoven.

Munt gratis
Mogelijk gaan die gratis streams verdwijnen als het theaterleven weer op oude sterkte zal zijn. Tot die tijd kunt u thuis, helemaal gratis, genieten van The Turn of the Screw van Britten door de Munt.

Miller-time
Luisa Miller duikt komende tijd zowel in Glyndebourne als in Koblenz op. We troffen Bastiaan Everink op het station, op weg naar zijn rol als Miller in Koblenz. De première is aanstaande zaterdag. In Glyndebourne werkt Enrique Mazzola aan zijn directie van de Verdi-opera. In Lewes is de eerste voorstelling op 1 augustus.

Historische Wagner
Geen beeld, maar wel geluid. Véél geluid. Een opname van Götterdämmerung van Wagner onder leiding van Hans Knappertsbusch. In augustus 1956 zong Wolfgang Windgassen de rol van Siefgried. Naast Astrid Varnay was Gré Brouwenstijn één van de solisten.

Vorig artikel

Rammeloo en Schaafsma: echte liefde op het podium

Volgend artikel

Opera Zuid presenteert seizoen 2021/2022

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.