Nieuws

Cité de l’Opera: Anna, Antony en Appl

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 267.

Vooruitkijken
De Birmingham Opera Company heeft grote ambities voor 2021. Het huis, dat opera brengt voor een publiek dat – zeggen ze – voor 99 procent bestaat uit mensen die de kunstvorm voor het eerst beleven, brengt Wagner. Das Rheingold gaat komende zomer in première.

Een dansliedje deint
Bariton Benjamin Appl lijkt zich vrijwel uitsluitend te concentreren op het klassieke liedrecital, met een zanger en een pianist. Maar in Hamburg kwam er ook dans bij.

Orkest met tekst
Ook het Radio Filharmonisch Orkest, het omroepensemble dat zo veel opera doet, heeft nu een podcast.

Wear a mask
Reminder van het karakter Lumiere uit Disney’s Beauty and the Beast.

Voorbeeld
Wie het in elk geval goed doet op maskergebied, is dirigent Enrique Mazzola.

Tips voor de feestdagen
Stocking fillers? Een boek past natuurlijk niet in een stocking, maar wel feestelijk ingepakt in een juten zak of bij de schoorsteen.

Wiedersehensfreude in Düsseldorf
In Duitsland mag meer dan bij ons. De Deutsche Oper am Rhein kan met gepaste maatregelen publiek ontvangen.

Oproep van tenor John Daszak
Blijft de vraag hoe koor, orkest en solisten veilig kunnen werken.

Duettenweek voor Damrau
Sopraan Diana Damrau reist deze week van Berlijn – waar ze een coronaproof ‘Lippen schweigen’ zong met Jonas Kaufmann – naar Caserta in Italië voor een duet met tenor Joseph Calleja. De camera’s van de Metropolitan Opera zijn erbij.

Sterdirigent
Voor een publiek van toch nog vijfhonderd liefhebbers dirigeerde Antony Hermus het Belgian National Orchestra onlangs in Brussel. De recensent van Bachtrack is zeer lovend over Hermus, die zijn musici van achter een plexiglas scherm leidde.

Hoge lijst
De playlists van Spotify zijn tegenwoordig een belangrijk element in het meten van de populariteit van artiesten. Er is nu een speciale lijst vol hoge noten.

Eind november
Hoopgevende aankondiging van het Internationaal Vocalisten Concours.

Oefenen op Violetta
Een documentaire over het produceren van La traviata voor de Salzburger Festspiele van 2005 staat nog een paar dagen online. Het zou voor Rolando Villazón en Anna Netrebko een belangrijke stap in hun carrière betekenen.

Hilarisch
Uitsmijter.

Vorig artikel

DNO cancelt ook première Goud!

Volgend artikel

Grimes on the beach: een uniek document

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.