Buitenlands nieuwsNieuws

De Munt operahuis van het jaar

Opernwelt heeft De Munt uitgeroepen tot beste operahuis van het jaar. Het Brusselse operahuis viel met Les Huguenots ook de eer van beste productie van het jaar ten deel. De Nederlandse Opera viel in de prijzen met Dionysos, de beste wereldpremière van het jaar.

Opernwelt houdt ieder jaar bij het uitkomen van zijn jaarboek een enquête onder internationale journalisten over de beste operahuizen, producties, regisseurs, dirigenten en zangers van het jaar. De Munt uit Brussel bracht het er dit jaar bijzonder goed vanaf met twee prijzen.

De Munt in Brussel, volgens Opernwelt het beste operahuis van het jaar.

Het is de eerste keer dat een operahuis zowel de prijs van beste operahuis als de prijs van beste productie binnensleept. Volgens Opernwelt zeer verdiend, gezien de ‘zorgvuldige keuze van producties die samengaat met een al even zorgvuldige samenstelling van het team’ bij De Munt.

De Nederlandse Opera (DNO) uit Amsterdam werd geroemd vanwege de wereldpremière van Dionysos van Wolfgang Rihm. Die opera werd weliswaar eerst in Salzburg opgevoerd, maar was in juni 2011 ook in Amsterdam te zien, tijdens het Holland Festival. Bovendien kwam de regie van de hand van Pierre Audi, artistiek directeur van DNO.

Mariss Jansons kreeg verder de titel ‘dirigent van het jaar’ voor zijn optreden in Jevgeni Onjegin bij DNO, afgelopen juni. Het magazine stelde dat Jansons zelden opera dirigeert, maar dat als hij het doet, er steeds voortreffelijke avonden tot stand komen.

Vorig artikel

Overzicht: alle operacursussen 2011/2012

Volgend artikel

Baker krijgt Lifetime Achievement Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.