Buitenlands nieuwsNieuws

Baker krijgt Lifetime Achievement Award

Dame Janet Baker heeft een Lifetime Achievement Award gekregen tijdens de uitreiking van de Gramophone Awards deze week. Andere artiesten die in de prijzen vielen, waren onder andere Jonas Kaufmann, Gerald Finley en meerdere malen Antonio Pappano.

Opera Rara's Ermione won de Opera Award.

Het gerenommeerde magazine Gramophone reikt jaarlijks een breed scala aan awards uit aan de beste opnames van het afgelopen jaar. Daarnaast zijn er een aantal Special Awards voor bijzondere artiesten.

Dame Janet Baker kreeg in die categorie een Lifetime Achievement Award. Het magazine prees haar ‘sovereign voice, a voice that is instantly recognisable from the first note she utters’.

De prijs in de categorie opera ging naar Opera Rara’s opname van Ermione van Rossini, onder leiding van labeldirigent David Parry. In de categorie Recital kreeg Jonas Kaufmann de eer, met zijn soloalbum Verismo Arias, en de Solo Vocal Award ging naar Gerald Finley en Julius Drake, voor hun opname van Songs and Proverbs of William Blake van Britten.

De beste dvd van het jaar was volgens Gramophone de opname van Don Carlo uit Londen, met Antonio Pappano op de bok en in de cast onder andere Marina Poplavskaya, Rolando Villazón en Simon Keenlyside.

Pappano viel daarnaast nog vaker in de prijzen. Zo was hij ook de dirigent van Kaufmanns Verismo Arias en stond hij ook op de bok bij een EMI-opname van Rossini’s Stabat Mater, dat als Editor’s Choice van Gramophone geprezen werd.

Zie voor de volledige uitslag de website van Gramophone.

Vorig artikel

De Munt operahuis van het jaar

Volgend artikel

Opera in de media: week 41

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.