Buitenlands nieuwsNieuws

Operagrootheid Sena Jurinac overleden

Sopraan Sena Jurinac is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat berichten diverse media. Jurinac was één van de meest gevierde sopranen van na de oorlog. Zo’n vier decennia lang oogstte ze lof op de grootste operatonelen van de wereld.

Jurinac werd geboren in Bosnië en studeerde zang in Kroatië. Daar, in hoofdstad Zagreb, maakte ze in 1942 haar officiële operadebuut, als Mimi in La bohème.

Al in 1944 werd ze lid van het ensemble van de Wiener Staatsoper. Tot het einde van haar carrière, in de jaren tachtig, bleef ze een hoofdrol spelen bij het bekende operahuis. In een verklaring na haar overlijden prees de Staatsoper haar dan ook als een ‘legendarische artieste, die niet alleen de Wiener Staatsoper, maar de hele operawereld vormde’.

Jurinac zong bij de grootste opera-instanties ter wereld, waaronder de Salzburger Festspiele, het Royal Opera House en het Glyndebourne Festival. Haar repertoire besloeg onder meer dramatisch werk van Puccini, Verdi en Wagner, maar ook vele Mozart-rollen.

De sopraan overleed in haar woonplaats, vlakbij Augsburg in Zuid-Duitsland. Ze was een maand geleden 90 jaar geworden.

Place de l’Opera plaatst zaterdag een Youtube-portret van Sena Jurinac.

Vorig artikel

Brava zendt Norma uit op DNO Keuzeavond

Volgend artikel

Opera in de media: week 48

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Spen
  24 november 2011 at 13:54

  Prachtige foto. Vaarwel mevrouw Juranic.

 2. Leendert
  26 november 2011 at 16:49

  Sena Jurinac was een van mijn eerste serieuze kennismakingen met opera, toen ik een complete Don Giovanni kocht (op elpee) voor 25 gulden met, naast Jurinac, o.a. George London, Hilde Zadek en Graziella Sciutti. Toen had ik natuurlijk nog niet zoveel materiaal om het mee te vergelijken, maar ik vond het schitterend!

 3. Steven SURDÈL
  28 november 2011 at 14:05

  Ter aanbeveling twee mooie ‘oudjes’van Sena Jurinac, beide op CD verkrijgbaar EN beide rechtstreeks opgenomen tijdens het festival van Salzburg EN beide onder leiding van Herbert von Karajan EN beide in het gezelschap van Giulietta Simionato:

  Verdi, Don Carlo (1958) en Gluck, Orfeo ed Euridice (1959).