BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (zaterdag 26 november – vrijdag 2 december) onder meer aandacht voor nieuwe operaproducties van Opera Zuid en nieuw en ouder werk van de Nationale Reisopera.

(Foto: Hermann & Clärchen Baus)

Platée op de radio
Trouw-recensent Peter van der Lint raakte kennelijk in songfestivalsferen en sloot zijn recensie af met: ,,Platée: douze points!” Op Place de l’Opera werd de kwaliteit van het orkest geroemd. Dat komt mooi uit, want de nieuwe Reisopera-productie van Rameaus opera Platée komt op de radio. De voorstelling toert nog volop door het land, maar de NTR nam de première op 12 november 2011 in Hengelo voor uitzending op.

Dirigent Jan Willem de Vriend stond voor het Koor van de Nationale Reisopera en het Combattimento Consort Amsterdam. Het regisseursduo bestond toen in 2002 en ook nu bij de reprise uit Mirjam Koen en Gerrit Timmers. De hoofdrollen in Platée werden gezongen door Harry Nicoll, Claron McFadden, Machteld Baumans en Frans Fiselier.
Radio4: zaterdag 26 november om 19.00 u.

Jevgeni als Eugene in Londen
Hoewel de programmabladen Rameau vermelden, gaan we er op basis van de BBC-website vanuit dat niet Castor and Pollux maar de zeer goed ontvangen Eugene Onegin van de English Nationale Opera op het programma staat. BBC Radio 3 zendt een zeer recente opname uit van een nieuwe samenwerking van Deborah Warner voor de regie en Edward Gardner als dirigent. De kranten hadden in hun kritieken vier en vaak ook vijf sterren over voor deze productie.

De hoofdrol werd gezongen door Audun Iversen, zijn opponent Lensky door Toby Spence, die afgelopen zomer nog naast Miah Persson in Glyndebourne te zien was in The Turn of the Screw. Het English National Opera Orchestra and Chorus stonden onder leiding van Edward Gardner.
BBC Radio 3: zaterdag 26 november om 19.00 u.

Christopher als Parsifal
Het seizoen 2011/2012 van De Nederlandse Opera zal in juni 2012 worden afgesloten met Wagners Parsifal. Voor de titelrol in die productie is Christopher Ventris geëngageerd. Hoe hij die rol in 2004 zong in een Nicolas Lehnhoff-productie voor het festival van Baden-Baden is vanavond op Mezzo te zien. De muzikale leiding had Kent Nagano in handen. Hij stond voor het Festspielchor Baden-Baden en het Deutsche Symphonie Orchester uit Berlijn. Kundry werd gezongen door Waltraud Meier, Matti Salminen zong Gurnemanz en Thomas Hampson was Amfortas.
Mezzo: zaterdag 26 november om 20.30 u.

Miranda en de Sexmachine
Het is een opmerkelijk openingsbeeld: Miranda van Kralingen, die deze weken schittert in de rol van Kabanicha in Kát’a Kabanová, in haar auto. Ze is op weg naar de eerste repetitie met Harry Kupfer. Al rijdend zingt ze stevig mee met James Browns ‘Sexmachine’. De artistiek leider van Opera Zuid gaat uit de auto net voor de repetitie nog even alle ruimtes langs om te melden dat er vandaag echt op tijd begonnen wordt. We zijn in Limburg.

In de documentaire die NTR Podium zondagmiddag uitzendt komt het ontstaan van de nieuwe Opera Zuid-productie van de Janacek-opera in beeld, compleet met een gesprek met regisseur Harry Kupfer.
Nederland 2: zondag 27 november om 13.00 u.

Hengelbrock onderweg
De camera’s van Arte volgden Thomas Hengelbrock, de nieuwe chef van het NDR Symfonieorkest, op een aantal locaties. In Parijs, Bayreuth en Hamburg. Hengelbrock is aan het werk te zien met muziek van onder andere Bach en Wagner. De muziek die de dirigent maakt, wordt in deze documentaire verbonden met architectuur, een andere liefde van Hengelbrock. Daartoe is ook gefilmd bij de in aanbouw zijnde Elbphilharmonie in Hamburg. De filmmakers volgden Thomas Hengelbrock ook bij zijn werk afgelopen zomer in Bayreuth.
Arte: maandag 28 november om 23.00 u.

Donizetti met plastic haar
Het lijkt niet heel comfortabel om bij een opera in de openlucht plastic pruiken te dragen, maar de zangers van Opera Zuid deden het. Afgelopen zomer stonden ze met L’elisir d’amore van Donizetti op de Parade in Den Bosch. In samenwerking met Het Brabants Orkest en het Theater aan de Parade verzorgde Opera Zuid deze zomer een optreden vol informeel plezier en romantiek ronde de toverelixer van dokter Dulcamara. Dirigent was Stefan Veselka bij het Brabants Orkest en het Zuidelijk Theaterkoor. De hoofdrollen waren voor Andrea Giovannini, Kim Savelsbergh, Willem de Vries, Piotr Micinksi en Fenna Ograjensek.
BravaNL: dinsdag 29 november om 14.30 u.

(Foto: Marco Borggreve)

Walküre uit Enschede op tv
De voorstelling die in 2010 in de Opera Top Tien van Place de l’Opera zowel bij de lezers als bij de redactie de eerste plaats haalde, Die Walküre, is nu op tv te zien. Deel twee van de Ring-cyclus van de Nationale Reisopera kreeg in de recensie op deze website het predikaat ‘overrompelend goed’. Gelukkig draaien er bij elk deel van de cyclus camera’s mee om de uitbundig geprezen regie van Antony McDonald vast te leggen. En hopelijk hebben de microfoons het orkestgeluid van het Gelders Orkest netjes opgepikt.

De prestaties van dirigent Ed Spanjaard en zijn orkest droegen sterk bij aan de waardering voor deze productie. De vocale solisten waren Michael Weinius, Gregory Frank, Harry Peeters, Kelly God, Judit Németh, Anne-Marie Owens, Machteld Baumans, Claudia Patacca, Frances Bourne, Ceri Williams, Janny Zomer, Marjolein Niels, Esther Chayes en Annelies Lamm. We doen het niet vaak, maar in dit geval geven we graag een bindend, zoniet dwingend kijkadvies.
BravaNL: vrijdag 2 december om 20.00 u.

Weektip

Op Radio 4 is in de week van 21 t/m 25 november Domenico Cimarosa de ‘componist van de week’. De in Aversa bij Napels geboren componist (1749 -1801) liet niet minder dan tachtig opera’s na. In het dagelijkse programma van Jan Rot (19.30 u.) is van maandag tot vrijdag muziek van Cimarosa te horen.

Vorig artikel

Operagrootheid Sena Jurinac overleden

Volgend artikel

Martin Wright neemt afscheid van DNO-koor

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.