Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Dietrich Fischer-Dieskau overleden

18 mei 2012 1 reactie

Dietrich Fischer-Dieskau is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden, zo berichten diverse media. De Duitse bariton wordt gezien als één van de grootste vertolker van het Duitse liedrepertoire in de vorige eeuw.

Fischer-Dieskau overleed in zijn woonplaats Berg in de Duitse deelstaat Beieren, kort voor zijn 87e verjaardag. Dat maakte zijn vrouw, de zangeres Julia Varady, via de Duitse pers bekend.

De bariton werd geboren in Berlijn in 1925 en maakte na de Tweede Wereldoorlog internationaal carrière in zowel de opera- als de liedwereld. Hij bouwde een repertoire op van meer dan 3000 liederen en maakte een imposant aantal opnamen, waar hij zes Grammy’s voor ontving. Het magazine Time noemde Fischer-Dieskau eens ‘de grootste liedzanger ter wereld’.

Fischer-Dieskau kwam bekend te staan als één van de grootste zangers van de twintigste eeuw. En nog altijd is zijn invloed op de liedzang groot.

Sinds de jaren zeventig trad hij ook op als dirigent. Verder was hij schilder en schrijver. Zo schreef hij diverse boeken, waaronder een autobiografie en titels over Schubert en Schumann.

De bariton ging in 1992 na een carrière van ruim 45 jaar met pensioen.

door

1 reactie »

  • Paul Nelissen,basbariton zei:

    Als (gewezen) basbariton kan ik niet anders dan het verlies van
    een der allergrootste(wellicht de allergrootste ooit) zangers van onze tijd betreuren.
    Met weemoed denk ik terug aan die warme,beheerste stem ,ongeevenaard
    in kleur en zangtechniek die aan alle operas en liederen een bijna bovennatuurlijke uitstraling kon geven en een hemelse glans gaf aan de vocale muziek. Mahler,Schubert,Beetoven enz.konden zich geen virtuozere vertolker dromen. Vaarwel grote ZANGER,je opnamen krijgen eeen bijzondere plaats in mijn beperkte discotheek !

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.