Buitenlands nieuwsNieuws

Popartiest schrijft eerste opera

De ‘singer-songwriter’ Rufus Wainwright heeft zich aan een nieuw avontuur gewaagd: een opera schrijven. Het werk, Prima Donna genaamd, gaat morgen (10/7) in première in Manchester. Het gaat ook nog op tournee naar Londen, Melbourne en Toronto.

Affiche van Prima Donna.
Affiche van Prima Donna.

De opera Prima Donna zou in eerste instantie bij de Metropolitan Opera in New York in premiere gaan, maar het beroemde operahuis wilde niet jaren wachten voor het klaar was, bericht de BBC.

Het Manchester International Festival had dat geduld wel. Morgen trapt het een reeks voorstellingen af in het Palace Theatre in de stad.

De Canadees-Amerikaan Wainwright is een popartiest met onder meer vijf albums op zijn naam. Zijn 36-jarige leven is allerminst zonder beroering. Zo werd hij als jongen verkracht en raakte hij later verslaafd aan drugs (waar hij weer van afkickte).

Als jongvolwassene raakte hij geinteresseerd in opera. Volgens volgers van Wainwright is zijn muziek doortrokken van opera-invloeden.

Die liefde heeft zich nu in daden omgezet. Of beter gezegd: in een grote daad. Tijdens zijn tournees werkte Wainwright de afgelopen tijd aan de opera Prima Donna, die gaat over een dag uit het leven van de sopraan Regine Saint-Laurent.

Er zijn links met Maria Callas te leggen, maar Wainwright zegt tegen de BBC dat het werk niet over haar gaat, al heeft hij haar als inspiratiebron gebruikt.

De opera is in het Frans en wordt ook gedirigeerd door een Fransman: Pierre-Andre Valade. Hij leidt het orkest van Opera North. De hoofdrol wordt gezongen door Janis Kelly.

De regisseur is de Amerikaan Daniel Kramer. Kramer laat weten dat hij hoopt dat niet alleen fans van Wainwright op de voorstelling afkomen, maar dat ook de interesse van regelmatige operabezoekers gewekt wordt.

Na Manchester gaat Prima Donna op tournee naar Londen, Melbourne en Toronto.

Hieronder een voorproefje van de opera. Het gaat om de aria ‘Le feu d’artifice t’apelle’, die Wainwright zelf zong tijdens een optreden in Parijs. Althans, probeerde te zingen, want helemaal zat het er nog niet in.

Vorig artikel

Laatste Falstaff trekt 9.000 bezoekers

Volgend artikel

Komische Oper blikt terug tijdens festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.