Nieuws

Reisopera-koor gaat zelfstandig door

Het koor van de Nationale Reisopera gaat vanaf 2013 zelfstandig door als Stichting Nationaal Opera en Concert Koor. Door de cultuurbezuinigingen is er volgend jaar geen plaats meer voor de koorleden bij hun Enschedese gezelschap.

De leden van de Stichting Nationaal Opera en Concert Koor op de set en in de kostuums van Götterdämmerung, de laatste Reisopera-productie van dit jaar.

Nadat bekend werd dat de overheid in 2013 fors gaat bezuinigen op de Nationale Reisopera, legde toekomstig intendant en voormalig koordirigent Nicolas Mansfield de Reisopera-koorleden het idee voor om zelfstandig verder te gaan.

Koorzanger Chris Riteco pikte dat plan begin september op en werkte het verder uit. Hij ging in gesprek met zijn collega’s over de perspectieven van zo’n koor en vond veel enthousiasme. Aan de nu opgerichte Stichting Nationaal Opera en Concert Koor doen op een paar mensen na alle leden van het Reisopera-koor mee, inclusief een paar freelancers.

De zangers staan tot en met 31 december nog onder contract bij de Reisopera en zullen nog optreden tijdens de traditionele Meezing Messiah in december. De eerste repetities staan daarom pas voor volgend jaar gepland, halverwege maart.

Initiatiefnemer Riteco vertelt dat hij al ‘van alles in de steigers’ heeft staan. ,,We kunnen als koor bij de Reisopera werk gaan verrichten, bijvoorbeeld in het operagala in juni. Verder hebben we concrete contacten met bijvoorbeeld een dirigent en een agent.”

De perspectieven zijn ‘hoopvol’, zegt Riteco, al zijn er geen garanties. ,,Het enthousiasme is groot en er is zeker het nodige gaande, maar het blijft reuzespannend.”

Vorig artikel

Opera Zuid op de bres voor Stichting ALS

Volgend artikel

Villazón en Dessay overtuigen in Manon

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. kersten
    7 november 2012 at 17:48

    Geweldig, dat dit prachtkoor wellicht blijft bestaan. Zijn prestaties bij de opvoeringen van Forum en de Nationale Reisopera
    waren a l t i j d van hoge kwaliteit. Heel veel succes toegewenst!