Nieuws

Koorleden gezocht voor Peter Grimes

In september presenteren dirigent Arnaud Oosterbaan en regisseur Paul Carr een nieuwe productie van Benjamin Brittens opera Peter Grimes. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat in Friesland zullen 150 figuranten, acteurs, musici en zangers de voorstelling spelen. Voor het koor worden nog zangers gezocht.

Promotiebeeld van Peter Grimes. (© Jeroen Horsthuis)

Aan de operaproductie Peter Grimes doen veel bekende Nederlandse zangers mee. Op het affiche staan namen als Albert Bonnema, Jeannette van Schaik, Martijn Cornet en Raoul Steffani. Het projectorkest, dat de naam Nootstroom Britten Orkest draagt, zal worden gevormd door musici uit Friesland en omstreken en net afgestudeerde talenten van conservatoria. Eva Stegeman is concertmeester.

Voor de productie in Paesens-Moddergat wordt een operakoor samengesteld bestaande uit (top)amateurzangers en professionele zangers. Sopranen hebben zich al voldoende aangemeld, maar er is nog plaats voor alten, tenoren en bassen. De initiatiefnemers noemen het uniek om vocaal talent uit de regio en ver daarbuiten de kans te geven met deze ‘once in a lifetime’ ervaring. Ze voorspellen een aangrijpende voorstelling buitendijks op het Wad, samen met internationale topsolisten en een groot operaorkest. Dirigent Leendert Runia zal het koor instuderen.

‘Peter Grimes is een uitdagende opera, met zeer veel koorpassages’, zeggen de initiatiefnemers. ‘Het uit het hoofd leren van de tekst en muziek is niet eenvoudig en daarom is voor deelname aan het koor durf en een stevige zelfstudiementaliteit vereist.’

Gezien de omvang en de moeilijkheid van de koorpassages vragen de makers van de productie een ruime (klassieke) zangervaring. Voor professionele zangers is er een mogelijkheid tot vergoeding. De locatie van de repetities zal in het noorden zijn, op de auditielocatie in de theaterkerk in Nes of in Leeuwarden.

Wie wil auditeren op zondag 29 maart kan zich vooraf aanmelden per email: productie@petergrimes.nl. Op de website van het project staat meer informatie.

Vorig artikel

Onderzoek: beschuldigingen Domingo geloofwaardig

Volgend artikel

Kaufmann zingt Florestan in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.