Buitenlands nieuwsNieuws

Gloednieuw muziektheater bij Transparant

De vijf nieuwe producties van Muziektheater Transparant in het komende seizoen zijn écht nieuw. Geen repertoire in een nieuw jasje, maar in opdracht gecomponeerde werken. De rode lijn in de nieuwe programmering is verlangen. Alle werken zijn één of meerdere keren in Nederland te zien.

Beeld van Die Entführung aus dem Paradies.
Beeld van Die Entführung aus dem Paradies.

Het Vlaamse ‘productiehuis’ Muziektheater Transparant heeft geen moeite gedaan bekende of publiekminnende titels op het programma te zetten in 2009/2010. Op het requiem van Mozart na zijn de vijf nieuwe producties stuk voor stuk hedendaagse werken.

Bij Transparant ligt de focus op muziektheater – al worden veel titels van het huis gewoon als opera getypeerd. Een belangrijk streven van het gezelschap is het ondersteunen van hedendaagse artiesten.

Zo krijgen twee jonge Vlaamse componisten de kans om voor het eerst een werk op het grote toneel te laten horen. Van Joachim Brackx brengt Transparant de opera Die Entführung aus dem Paradies. De speelcyclus daarvan is eind juni al begonnen, maar loopt nog tot april 2010 door. Het werk is in Nederland in Rotterdam te zien.

Het is het eerste muziektheaterwerk van Brackx, die daar in een driejarig traject bij Transparant voor klaargestoomd werd. Zijn opera, die hij met librettist Oscar van den Boogaard maakte, gaat over een universele liefde. ‘Over de zoektocht om de liefde op een andere manier te organiseren’, valt er in de seizoensbrochure te lezen.

Annelies Van Parys doorliep eenzelfde traject bij Transparant en presenteert nu haar eerste opera Three Awakenings. Daarin staat een vrouw centraal die gekweld wordt door eenzaamheid en hevig verlangt naar liefde.

Ter indicatie van de transparantie van het werk: „Instrumenten en stemmen zullen de ruimte als het ware herscheppen. Ik hou er erg van om, op een puur akoestische manier, klankmanipulatie door elektronica te suggereren”, aldus de componiste.

In Porselein zet componist Jan Van Outryve een verhaal van Paul Verrept op muziek, nadat Transparant in 2006 voor het eerst muziektheater maakte van een werk van de schrijver.

Over de bergen is een werk van Corrie van Binsbergen, dat draait om ‘iets’ dat vol verlangen zit. In deze productie zingt Claron McFadden – zij zong ook in Adam in Ballingschap van Rob Zuidam. Het werk zal tijdens de Operadagen Rotterdam van 2010 te zien zijn.

De enige nieuwe productie waarin teruggegrepen wordt naar bestaand werk is Een nieuw Requiem. Daarin wordt de laatste compositie van Mozart in een nieuw arrangement uitgevoerd door I Solisti del Vento. Ook de tekst is nieuw, geschreven door auteur Jeroen Brouwers.

Naast de vijf verse werken uit eigen keuken brengt Transparant drie coproducties en zes werken van het repertoire. Daar zijn ook enkele van in Nederland te zien. Zie voor meer informatie daarover www.transparant.be.

Vorig artikel

Komische Oper blikt terug tijdens festival

Volgend artikel

Schone stem leidt leuk avondje Mozart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.