Buitenlands nieuwsNieuws

BBC zoekt heil bij operabaas Tony Hall

Tony Hall, momenteel directeur van het Royal Opera House in Londen, zal vanaf maart 2013 het roer overnemen bij de BBC als directeur-generaal. Dat werd donderdag bekendgemaakt. De BBC raakte de afgelopen tijd in opspraak door diverse schandalen.

Tony Hall (foto: Johan Persson / ROH).

Tony Hall werkte eerder in zijn carrière al 28 jaar voor de BBC, waar hij het tot directeur van BBC News en Current Affairs schopte. In 2001 werd hij ‘chief executive’ van het Royal Opera House (ROH).

De BBC raakte in oktober in een crisis door een grootschalig schandaal rond wijlen tv-persoonlijkheid Jimmy Savile, die honderden kinderen seksueel misbruikt zou hebben, waaronder rondom uitzendingen van de BBC. De zaak werd nog kritieker toen bleek dat de omroep eind vorig jaar had afgezien van een uitzending over de vermeende misdaden van Savile en in plaats daarvan in diverse programma’s eer betoonde aan de bekendheid.

De BBC leed begin deze maand nog meer gezichtsverlies toen het een politicus van de Conservatory Party ten onrechte beschuldigde van kindermisbruik. De omroep moest de politicus een schadevergoeding van bijna 230.000 euro betalen.

Diverse kopstukken van de BBC namen de afgelopen weken al ontslag. Met de aanstelling van Tony Hall hoopt de omroep orde op zaken te kunnen stellen.

Simon Robey, voorzitter van de Board of Trustees van het ROH, zei in een reactie dat hij zich geen beter iemand kan voorstellen voor de zware klus bij de BBC dan Tony Hall. Tegelijk zal hij de directeur erg missen. ,,Het ROH dat hij in maart verlaat, is heel anders dan het huis dat hij in 2001 overnam. Hij is een enorme en inspirerende ‘force for good’ geweest. Ik zal hem erg missen, want hij is een geweldige collega en vriend.”

Ook muzikaal directeur Antonio Pappano zei in een reactie zijn ‘chief’ erg te gaan missen. ,,Tony is de beste pleitbezorger van de Royal Opera en opera in het algemeen. Hij heeft iedere kans gegrepen om opera verder dan het auditorium van het operahuis te verspreiden, in huizen en cinema’s overal ter wereld.”

Het ROH gaat direct op zoek naar een vervanger van Tony Hall. Kandidaten zijn nog niet bekend.

Vorig artikel

Ramón Vargas zingt voor overleden zoon

Volgend artikel

Wat komt er na de cd? (5)

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.