AchtergrondFeatured

Wat komt er na de cd? (5)

Sinds 1982 verwent de cd ons met krasvrije opnames van ruim 70 minuten lang, genoeg voor opera-aktes en liederencycli. Maar hoe lang gaat dat nog voortduren? Met het oog op de huidige ontwikkelingen lijkt het schijfje zijn langste tijd te hebben gehad. Vele nieuwe mogelijkheden om klassieke muziek te beluisteren dringen zich op. Een serie over de toekomst van de cd. Of wat er dan ook voor in de plaats zal komen.

Met een draadloos setje kunt u uw computer verbinden aan uw geluidsinstallatie.

In de vorige aflevering deden we een onderzoekje naar het aanbod van enkele online muziekdiensten. Spotify won op veel punten van Deezer en Juke.

De markt van online muziek ‘on demand’ is volop in beweging. Kabelaanbieder Ziggo kwam in augustus dit jaar met een eigen muziekservice en ook Sony heeft inmiddels een eigen muziekdienst gelanceerd, Music Unlimited.

Een snelle test met de muziek van het testpanel uit de vorige aflevering (Peretyatko, Koningsberger, Mödl) leert dat het aanbod van Music Unlimited vergelijkbaar is met dat op Spotify. Music Unlimited maakt deel uit van het Sony Entertainment Network. De dienst lijkt met name goed te passen bij apparatuur van Sony, zoals de Brava-tv en de PlayStation 3. Vergeleken met Spotify biedt Sony geen gratis variant aan en heeft het geen apps in het aanbod.

Wat de diensten aanbieden, wordt in contracten met platenmaatschappijen geregeld. Kleinere labels zullen het moeilijker vinden hun muziek op diensten als Music Unlimited te zetten, maar daarvoor zijn er tussenschakels, bedrijven die dat regelen.

Op Spotify kunt u sommige titels ook kopen. De muziek wordt dan uw eigendom en u kunt er cd’s mee branden of een mp3-speler vullen. Er zijn ook musici die niet op deze manier hun muziek willen verspreiden. Opnamen van de Beatles zult u vergeefs zoeken, die muziek wordt structureel niet beschikbaar gesteld door de rechthebbenden.

Apps

De apps (applicaties, kleine extra programma’s) in Spotify zijn ook voor de liefhebber van opera en vocale muziek interessant. Natuurlijk is er de algemene zoekfunctie, maar dat betekent zoeken naar muziek die u al weet te vinden en al kent. De echte verrassingen en de uitbreiding van het muzikale spectrum zitten in de confrontatie met andere of nieuwe muziek.

Als u Spotify op uw pc of tablet heeft geïnstalleerd, staat in de linkerkolom de optie App Finder. Daarachter zitten de voor Spotify gemaakte apps, zoals ‘Classify’. Die app is helemaal gericht op klassieke muziek. Na een klik op ‘toevoegen’ staat hij in uw persoonlijke app-lijst, links op het scherm.

Met een muisklik verschijnt de lijst van alle nummers van Villazóns op uw scherm en kunt u de hele cd of delen beluisteren in uitstekende kwaliteit.

Als u de applicatie opent, ziet u het startscherm met nieuws. Het eerste dat u deze week ziet, is de hoes van de nieuwe cd van Rolando Villazón met aria’s van Verdi. Met een muisklik verschijnt de lijst van alle nummers op uw scherm en kunt u de hele cd of delen beluisteren in uitstekende kwaliteit.

In Classify is de muziek verder in afspeellijsten gegroepeerd rond componisten, periodes, stemmingen of thema’s. Gezien de tijd van het jaar kiezen we als test de playlist ‘the 50 most essential autumn classics’. Niet verassend staat daarin het lied ‘September’ van Strauss en ook een deel van Das Lied von der Erde van Mahler. Even zo’n playlist aanklikken en er komt volautomatisch een paar uur muziek uit uw computer.

Onbekende opera’s

Als we verder scrollen komt er een keuze uit veel muzikale vormen, waaronder opera. Er verschijnt een lijstje met de meest gekozen nummers op Spotify binnen het operagenre, met Turandot, Carmen en La Traviata. Niet heel verrassend. Maar daaronder worden wat opera’s voorgesteld die niet allemaal voor de hand liggen. Lucio Silla van Mozart of Akhnaten van Glass. De verbreding van de muzikale horizon ligt maar een muisklik ver.

Ulysses’ Classical is een andere app die het enorme aanbod van Spotify wat structuur geeft. De vormgeving doet sterk denken aan die van de Penguin-pocketserie. Ook deze Ulysses is via App Finder te vinden en op te nemen in Spotify.

De eerste keuze die na het opstarten van de app verschijnt in de keuzekolom is ‘Naxos – English Song Series’. Met een muisklik zet u Felicty Lott aan het zingen in het lied ‘The Winds’ van Walton. De hele playlist bevat vele tientallen Engelse liederen uit de Naxos-uitgaven.

Een andere button in Ulysses’ Classical verbergt een artikel over het werk van Hans Werner Henze, onder de titel ‘Reverse Chronological Collection’. Er staat een korte toelichting en verder is het aanklikken van ‘play’ genoeg om de komende 36 uur vrijwel het hele oeuvre van de Duitse componist te horen.

Spotify kent diverse abonnementen, van 5 tot 10 euro per maand.

46 uur Staatskapelle Dresden is ook mogelijk, of 672 Schubert-liederen die achter elkaar meer dan 41 uur vullen. In de Ulysses-app is er allerlei voorwerk voor u gedaan, inclusief toelichtingen met links naar informatie over de muziek.

U kunt zelf uw vondsten delen met anderen via Facebook of Twitter. Dat soort opties, waarbij u bepaalt of anderen op uw Facebook-pagina mogen zien waar u naar luistert, regelt u in het menu ‘bewerken/voorkeuren’.

Spotify stimuleert heel sterk dat muziek onderwerp van gesprek is op de sociale media. Uw smaak delen, tips van anderen krijgen en ‘must-hears’ naar vrienden mailen: het wordt allemaal zeer makkelijk gemaakt.

In Spotify kunt u zelf playlists samenstellen, waarmee u vele uren muziek kunt inplannen. Zo’n lijst met favorieten laat zich, heel ‘2012’, makkelijk delen via Facebook of Twitter, maar u kunt hem ook lekker voor uzelf houden en opslaan. Als u wilt – en u hebt een Premium-abonnement – kunt u Spotify opdracht geven die muziek op uw smartphone of tablet te zetten. Dan kunt u onderweg naar uw muziek luisteren zonder een internetverbinding nodig te hebben. Onderweg muziek streamen via uw 3g-verbinding is erg duur en zeer af te raden. Het inladen gebeurt alleen als er een WiFi-verbinding is.

Kwaliteitstruc

Een los abonnement op een dienst als Spotify kost ongeveer 5 of 10 euro per maand. Dat is voor veel van de andere genoemde diensten vergelijkbaar. In de dure variant is de kwaliteit van de muziek het hoogst en is er de optie tot opslaan op een smartphone, iPhone of tablet. Betalen kan bij Spotify met creditcard of PayPal. Als u zich abonneert, wordt het geld iedere maand via uw creditcard afgeschreven.

Je hoeft maar heel weinig internet- en computerkennis te hebben om met programma’s als Spotify en Music Unlimited uit de voeten te kunnen. Maar op een pc of laptop klinkt de muziek nog altijd uit de vaak matige speakers die in de computer of laptop zitten of ernaast staan. De grote kwaliteitstruc is de koptelefoonuitgang van de computer te verbinden aan uw geluidsinstallatie. Een kabeltje daarvoor hoeft niet meer dan een tientje te kosten en als die kabel niet handig is, zijn er ook draadloze setjes voor enkele tientjes in de handel.

Vorig artikel

BBC zoekt heil bij operabaas Tony Hall

Volgend artikel

Opera in de media: week 48

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    26 november 2012 at 20:02

    Ik word hier helemaal depressief van. Zo veel muziek, zo veel keuzes. Ik kan dit niet meer aan!
    (Ik moet nu naar de Die Entführung aus dem Serail kijken Op Cultura.)