Buitenlands nieuwsNieuws

Sopraan Lisa Della Casa overleden

Sopraan Lisa Della Casa is maandag op 93-jarige leeftijd overleden in Münsterlingen am Bodensee. Dat maakte de Wiener Staatsoper bekend. De Zwitserse zangeres was wereldwijd beroemd en geliefd om haar vocale kunsten.

Lisa Della Casa (1919-2012).

Della Casa werd op 2 februari 1919 geboren in Burgdorf, Zwitserland. Ze studeerde in Zürich en debuteerde in 1941 als Cio-Cio-San in Madama Butterfly. Twee jaar later zong ze Mimi in La bohème bij het Stadttheater Zürich en in 1947 debuteerde ze bij de Salzburger Festspiele. Behalve als operazangeres trad ze ook op als actrice en concertzangeres.

De sopraan maakte vanaf halverwege de jaren veertig internationaal carrière, waarbij de Wiener Staatsoper een belangrijke rol speelde. In totaal zong ze 411 voorstellingen bij het Weense operahuis, in 27 verschillende rollen.

Della Casa zong ook in onder meer Salzburg, Londen, München, Milaan en New York. Geroemd werd ze vooral om haar vertolkingen van het repertoire van Mozart en Richard Strauss en haar kunsten in het Duitse lied. En ook haar beeldschone voorkomen ontsnapte niet aan de aandacht.

De sopraan nam diverse opera’s op voor Decca en maakte, eveneens bij dat label, de eerste opname van Strauss’ Vier letzte Lieder – volgens sommigen de beste interpretatie van het werk.

Mede door gezondheidsproblemen van haar dochter trad Della Casa in de jaren zeventig steeds minder vaak op, tot ze in 1974 haar carrière stopte, op 55-jarige leeftijd.

De lof voor de zangkunst van de sopraan is buitengewoon groot. Zoals de Wiener Staatsoper-directeur Dominique Meyer na het nieuws van haar overlijden zei: “Lisa Della Casa heeft – of het nu in live-voorstellingen was of op plaat – generaties van operaliefhebbers en collega’s vergezeld en bezield. Onvergetelijk blijft ze voor ons, met name als buitengewone Strauss- en Mozart-vertolkster.”

Hieronder haar opname van Richard Strauss’ Vier letzte Lieder:

Vorig artikel

Mojca Erdmann keert terug in Kleine Zaal

Volgend artikel

YouTube-portret: Lisa Della Casa

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.