Buitenlands nieuwsNieuws

Eerste Opera Awards in het leven geroepen

De operawereld krijgt zijn eigen ‘Oscars’, getiteld de Opera Awards. De awards bevatten prijzen voor 22 categorieën en worden op 22 april voor het eerst uitgereikt tijdens een chique ceremonie in het Hilton in Londen. De oprichters, die hun plannen deze week bekendmaakten, hopen dat de prijs zal uitgroeien tot de meest toonaangevende prijs in de operawereld.

De productie van Kitesj van De Nederlandse Opera maakt kans op één van de Opera Awards (foto: Monika Rittershaus).

Zakenman Harry Hyman en hoofdredacteur John Allison van het Engelse Opera magazine richtten vorig jaar de Opera Awards Foundation op, gemotiveerd door het gebrek aan internationale prijzen binnen de operawereld. Zij willen de Opera Awards laten uitgroeien tot wat de Oscars zijn voor de filmwereld. Zoiets als ‘The Operas’, aldus Allison.

In de eerste editie van de Opera Awards worden prijzen uitgereikt in maar liefst 22 categorieën, van ‘Accessibility’ en ‘Lighting Designer’ tot ‘Male Singer’, ‘Female Singer’ en ‘Conductor’.

Voor de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke zanger wordt ook één Readers’ Award uitgereikt, gebaseerd op de stemmen van het publiek. In die eerste categorie zijn de sterren Jonas Kaufmann, Joseph Calleja, Piotr Beczala, Aleksandrs Antonenko, Luca Pisaroni en Bryn Terfel genomineerd. Bij de vrouwen zijn dat Sarah Connolly, Joyce DiDonato, Evelyn Herlitzius, Catherine Naglestad, Nina Stemme en Béatrice Uria-Monzon.

De Nederlandse Opera maakt kans op diverse prijzen. Het koor van het Amsterdamse operahuis is genomineerd in de categorie ‘Chorus’ en de productie van De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja staat op de lijst voor beste nieuwe productie. De regisseur van die productie, Dmitri Tcherniakov, is genomineerd voor de prijzen van beste regisseur en beste decorontwerper.

Alle nominaties zijn te zien op de website van de International Opera Awards.

Vorig artikel

Edita Gruberova live bij sonostream.tv

Volgend artikel

Een hele dag Wolf in De Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.