Nieuws

Bernard Haitink ontvangt Opera Award

Onder anderen Bernard Haitink is maandagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de International Opera Awards. Het Teatro Real uit Madrid werd uitgeroepen tot beste operahuis, Lise Davidsen en Javier Camarena kregen de prijzen voor beste zangeres en beste zanger.

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)

In 2020 moest het gebruikelijke gala van de International Opera Awards in Londen vanwege de coronacrisis afgezegd worden. Dit jaar vond het evenement virtueel plaats, waarbij uit de shortlists die vorig jaar al samengesteld waren winnaars werden gekozen.

Dirigent Bernard Haitink ontving een Opera Award in de categorie Lifetime Achievement. Hij was daarmee dit jaar de enige Nederlander (persoon of gezelschap) die in de prijzen viel. Lotte de Beer was genomineerd in de categorie voor beste regisseur, maar daar ging de eer naar Robert Carsen.

De Munt uit Brussel kreeg de award voor beste nieuwe productie toebedeeld voor zijn productie van Tsaar Saltan, geregisseerd door Dmitri Tcherniakov. Jamie Barton versloeg sterren als Netrebko, Bartoli en Kaufmann voor de Readers’ Award. Xavier Anduaga en Vasilisa Berzhanskaya werden uitgeroepen tot beste jonge zangers. Beide talenten zijn komend seizoen in de NTR ZaterdagMatinee te bewonderen.

De Bayerische Staatsoper heeft het beste orkest, aldus de Opera Awards, en de Metropolitan Opera het beste koor. David Pountney kreeg een award voor ‘Leadership in Opera’ en de Salzburger Festspiele werd gekroond tot beste festival.

Vorig artikel

Seizoen De Nationale Opera 2021/2022

Volgend artikel

Pierre Audi gastcurator bij Concertgebouworkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.