BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Nominaties Opera Awards bekendgemaakt

De genomineerden voor de International Opera Awards 2017 zijn bekendgemaakt. De Nationale Opera is genomineerd in de categorie ‘Education & Outreach’, Opera Vlaanderen dingt mee in de categorie ‘Opera Company’. Op 7 mei worden de winnaars onthuld tijdens een gala in Londen.

Jennifer France, genomineerd als jonge zanger, zong vorig jaar Zerbinetta in Ariadne auf Naxos bij de Nederlandse Reisopera. (© Marco Borggreve)
Jennifer France, genomineerd als jonge zanger, zong vorig jaar Zerbinetta in Ariadne auf Naxos bij de Nederlandse Reisopera. (© Marco Borggreve)

De International Opera Awards worden dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De prijs is een initiatief van het Engelse Opera magazine, dat een opera-equivalent van de Oscars wil creëren.

Er zijn in 2017 zeventien categorieën waarin prijzen gewonnen kunnen worden. Een grote jury, met onder anderen voorzitter John Allison en de intendanten Aviel Cahn en Hein Mulders, maakt de komende tijd een keuze uit de genomineerden en kiest daarnaast de winnaars van de Lifetime Achievement Award, de Philanthropist of the Year Award en, een nieuwe categorie, de Leadership in Opera Award. Voor deze awards zijn geen shortlists gemaakt.

Zoals ieder jaar is er een Readers’ Award waarvoor op de website van de Opera Awards gestemd kan worden. Dit jaar zijn Roberto Alagna, Cecilia Bartoli, Piotr Beczala, Renée Fleming, Juan Diego Flórez, Elīna Garanča, Sondra Radvanovsky en Bryn Terfel genomineerd.

In de categorie ‘Female Singer’ staan Maria Bengtsson, Stéphanie d’Oustrac, Christiane Karg, Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili en Daniela Sindram op de shortlist. Voor beste mannelijke zanger zijn Lawrence Brownlee, Stéphane Degout, Eric Owens, Matthew Polenzani, Johan Reuter en Martin Winkler gekandideerd.

Om operahuis van het jaar te worden, moet Opera Vlaanderen het opnemen tegen de Houston Grand Opera, de Oper Stuttgart, de Opéra de Lyon, het Royal Opera House en het Teatro alla Scala.

Voor de categorie ‘New Production’ is onder meer Kaija Saariaho’s opera L’amour de loin geselecteerd, in de productie van Robert Lepage bij de Metropolitan Opera. Deze voorstelling was in december in verschillende bioscopen in Nederland live te zien. Opera Vlaanderen dingt ook in deze categorie naar een prijs, met zijn productie van De zaak Makropoulos, geregisseerd door Kornél Mundruczó.

Op de shortlist voor beste jonge zanger staat onder anderen Jennifer France, die afgelopen jaar Zerbinetta zong in Ariadne auf Naxos bij de Nederlandse Reisopera. Op dezelfde shortlist staan Belvedere-prijswinnaars Lise Davidsen en Levy Sekgapane.

De volledige lijst van genomineerden is te vinden op de website van de International Opera Awards.

Vorig artikel

Podcast: Sopraan Bauwien van der Meer

Volgend artikel

MiR speelt indrukwekkende Passagierin

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.