Buitenlands nieuwsNieuws

Deutsche Grammophon strikt Erdmann

Deutsche Grammophon heeft de jonge sopraan Mojca Erdmann vastgelegd. Haar eerste opname bij het platenlabel zal ze volgend jaar maken en in 2011 uitbrengen. Erdmann heeft de afgelopen jaren op het operatoneel bij menigeen indruk gemaakt.

(Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon.)
(Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon.)

„Dit jaar vieren we onze 111e verjaardag en ik kan geen beter cadeau bedenken dan dat Mojca bij Deutsche Grammophon komt”, zei Michael Lang, directeur van het label, na de bekendmaking van het langdurige contract met de Duitse sopraan. „De schoonheid van haar stem en haar overtuigende acteerwerk hebben indruk gemaakt op zowel het publiek als de critici.”

Erdmann zelf was uiteraard ook enthousiast. „Ik heb mijn eerste platencontract getekend en het is meteen met Deutsche Grammophon”, zei ze. „Dit label was al deel van mijn leven toen ik klein was en naar de serie ‘Wir entdecken Komponisten’ luisterde. Ik ben overweldigd door de manier waarop het bedrijf mij in haar familie heeft opgenomen, en ik kan niet wachten om onze samenwerking te beginnen.”

Wat Erdmann precies voor opname gaat maken in 2010, maakte Deutsche Grammophon niet bekend. Ook is niet bekend hoe lang ze zich aan het label verbonden heeft.

Erdmann groeide op in Hamburg, waar ze op haar zesde met vioollessen begon en ook in het kinderkoor van de Staatsoper zong. Ze studeerde zowel zang als viool aan de Koln Musikhochschule en werd (nog tijdens haar studie) ensemblelid bij de Komische Oper in Berlijn.

Haar eerste grote optreden was haar debuut bij de Salzburger Festspiele, in 2006 in de hoofdrol van Mozarts opera Zaide. Het jaar erna was ze ook in Salzburg te vinden, toen als Zelmira in Haydn’s Armida.

Die rol neemt ze overigens op 5 september weer op zich, in het eerste operaconcert van het nieuwe seizoen van de ZaterdagMatinee. Ze zingt dan met solisten als Eva Mei en Gregory Kunde en onder leiding van Jaap van Zweden.

Sinds haar optredens in Salzburg ging het balletje voor Erdmann rollen. Critici noemden haar na Armida ‘de verrassing van het festival’. Haar ‘sterke persoonlijkheid’ werd geroemd, evenals haar ‘mooie, warme, technisch perfecte stem’.

Door die lof kon ze met Sir Simon Rattle L’Enfant et les sortilèges van Ravel opnemen en werd ze internationaal voor producties gevraagd. Komend seizoen gaat ze onder meer Sophie zingen in Der Rosenkavalier in Stuttgart en Ännchen in Der Freischütz in Wenen.

Hieronder ter illustratie een fragment uit Erdmanns debuut in Salzburg. Ze zingt de aria ‘Ruhe Sanft’ uit Mozarts Zaide.

Vorig artikel

Münchner Opernfestspiele groot succes

Volgend artikel

Operette neemt Zweedse minister op de hak

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.