Buitenlands nieuwsNieuws

Innsbrucker Festwochen in teken van Haydn

Woensdag werd de 33e editie van de Innsbrucker Festwochen door de Oostenrijkse bondspresident Heinz Fischer geopend. Het is het laatste festival van artistiek leider René Jacobs. Prominent aanwezig is de muziek van Joseph Haydn.

Dat de president de moeite nam om het festival voor oude muziek te komen openen, is volgens de organisatie een teken dat Innsbruck uit de schaduw van de grote festivals in Salzburg en Bregenz is gestapt.

In een toespraak bedankte Fischer artistiek leider René Jacobs voor zijn werkzaamheden. Het is het laatste festival dat Jacobs onder zijn hoede neemt.

Jacobs´ opvolger is Alessandro de Marchi. Fischer zei hem dat ´de lat hoog ligt´ in Innsbruck, maar dat ´latten er zijn om overheen te springen´.

De afscheidseditie van Jacobs´ heeft als thema ´Letzte Helden´ (laatste helden) en bevat twee opera’s, vele concerten en een uitgebreid randprogramma. Met name in de operaprogrammering wordt het tweehonderdste sterfjaar van Haydn herdacht.

Op woensdag begon het festival met een voorstelling van de opera L’Isola disbatitata van de Oostenrijkse componist in het Tiroler Landestheater. Deze opera is dit seizoen ook tweemaal in Nederland te zien is. Toekomstig artistiek directeur De Marchi mag met de productie alvast zijn kunsten vertonen.

Later volgt nog een productie van Orlando paladino, een andere Haydn-opera. Daarin neemt Jacobs het stokje van De Marchi over. Solisten zijn dan onder ander Pietro Spagnoli (die afgelopen seizoen dezelfde opera tijdens de ZaterdagMatinee in Amsterdam zong), Tom Randle, Marlis Petersen en Alexandrina Pendatchanska.

Vorig artikel

Sterren stralen in Londense Traviata

Volgend artikel

Grachtenfestival brengt onbekende opera’s

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.