BinnenkortNieuws

In de zalen: Lied in Zeist, familieopera, Orpheus

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor het Internationaal Lied Festival Zeist, de tournee van Een lied voor de maan en Telemanns Orpheus in de ZaterdagMatinee.

Internationaal Lied Festival Zeist

De vijfde editie van het Internationaal Lied Festival Zeist (22 t/m 31 oktober 2021) biedt een groot aantal recitals, lezingen en masterclasses. De programmering, de laatste van artistiek leider Robert Holl, is getiteld Van fin de siècle naar nieuwe stromingen.

Henk Neven en Hans Eijsackers openen het festival op 22 oktober met een recital rond Franse componisten. Daarna zijn grote liedzangers als Olivia Vermeulen, Marlis Petersen, Raoul Steffani, Lenneke Ruiten, Carolyn Sampson, Florian Boesch, Michael Wilmering en Benjamin Appl te horen.

De masterclasses worden gegeven door David Selig, Wolfgang Holzmair en Elly Ameling. De sessies zijn publiek toegankelijk.

Info

www.ilfz.nl

Meer lezen

Interview met Robert Holl bij de start van het Internationaal Lied Festival Zeist in mei 2016

Kijken en luisteren

Op 15 oktober besteedde onze podcast Opera Magazine uitgebreid aandacht aan het lied, met onder meer een interview met Merlijn Runia van het Coco Collectief (vanaf 0:50) over haar programma Ik, Pauline op het Internationaal Lied Festival Zeist.

Een lied voor de maan

Een lied voor de maan is een familievoorstelling (6+) naar een verhaal van Toon Tellegen, over een mol die een lied voor de maan wil componeren, omdat die zo eenzaam aan de hemel staat. Willem Bruls en Mathilde Wantenaar vormden Tellegens werk om tot een libretto. Wantenaar componeerde ook de muziek.

De opera ging in maart 2021 online in première en is dit najaar toch nog live in de theaters te zien. Na zes voorstellingen bij De Nationale Opera (20 t/m 24 oktober 2021) toert de coproductie met Opera Zuid tot en met 28 november door het land.

De voorstelling wordt begeleid door het Nationaal Jeugdorkest. In de rollen Vera Fiselier, Ginette Puylaert, Francine Vis, Jan-Willem Schaafsma, Berend Eijkhout en Mirna Ackers. De regie is in handen van Béatrice Lachaussée.

Info

www.operazuid.nl

Meer lezen

Reportage tijdens het repetitieproces voor de première in maart 2021

Interview met Berend Eijkhout, vertolker van de sprinkhaan en de aardworm

Kijken en luisteren

Orpheus

Opera van Telemann: je hoort het niet vaak. De NTR ZaterdagMatinee brengt op 23 oktober de zelden uitgevoerde opera Die wunderbare Beständigkeit der Liebe oder Orpheus. Dirigent René Jacobs wil ermee aantonen dat Telemann zijn mannetje stond naast Bach en Händel.

De mythe van Orpheus en Euridice werd vele malen op muziek gezet. Voor zijn versie leende Telemann teksten van zijn collega’s Händel en Lully. De Matinee noemt het resultaat ‘een echte Europese opera, hoewel sommigen het een ‘muzikale hutspot vonden’.

Orpheus is bij Telemann een baritonrol, in de Matinee gezongen door Krešimir Stražanac. Sopraan Mirella Hagen zingt Eurydice. Andere rollen zijn er voor onder anderen Kateryna Kasper, David Fischer, Salomé Haller en Benno Schachtner.

De uitvoering vindt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam en is live te horen op NPO Radio 4.

Info

www.zaterdagmatinee.nl

Meer lezen

De operahoogtepunten uit het seizoen van de NTR ZaterdagMatinee

Kijken en luisteren

(beeld homepage: scène uit Een lied voor de maan / © Milagro Elstak)

Plan uw operabezoek met onze opera-agenda!

Vorig artikel

De Munt laat zeedrama herleven

Volgend artikel

Sopraan Edita Gruberova overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.