Nieuws

Subsidiebesluit Holland Opera heroverwogen

Het Fonds Podiumkunsten moet haar besluit om Holland Opera geen subsidie te geven opnieuw tegen het licht houden. Dat is de uitkomst van een tussenuitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland in een zaak die Holland Opera aanspande.

Holland Opera Holland Opera kreeg in augustus 2012 een positief advies op haar meerjarig subsidieverzoek aan het Fonds Podiumkunsten, maar wegens een budgettekort bij het Fonds kreeg het gezelschap uiteindelijk toch geen subsidie.

Het Fonds Podiumkunsten hanteert een puntensysteem om een rangorde in de subsidieaanvragen aan te brengen. Holland Opera is het “op veel onderdelen niet eens met de puntentoekenning en heeft de rangorde aan de rechter voorgelegd”, aldus een persbericht van het gezelschap.

De meervoudige bestuurskamer van de Rechtbank Midden-Nederland oordeelde onlangs in een tussenuitspraak dat het Fonds Podiumkunsten zijn besluit “op belangrijke punten moet aanvullen en beter moet motiveren”, zo bericht Holland Opera. Nadat het Fonds deze stappen heeft gezet, volgt de definitieve uitspraak.

Holland Opera is een gezelschap dat gespecialiseerd is in muziekeducatie en moderne opera voor kinderen en jongeren. Het gezelschap trok in 2013 zo’n 20.000 bezoekers en kreeg steun van onder meer de stad Amersfoort, waar het gevestigd is, het VSB-fonds en Friesland Campina. “Toch heeft het gezelschap alleen toekomst als er structurele financiële ondersteuning is”, stelt Holland Opera in haar bericht.

Vorig artikel

De hoogtepunten van 2014 in ogenschouw

Volgend artikel

Kross maakt een Krossover en verdwaalt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.