Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Nominaties Opera Awards 2014 bekend

Londen12 februari 2014

door

De genomineerden voor de tweede editie van de International Opera Awards zijn woensdag bekendgemaakt. Nederlandse operagezelschappen en -zangers hebben dit jaar de shortlist niet gehaald. Op 7 april worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Londen.

Opera AwardsDe International Opera Awards (kortweg ‘The Operas’) is een initiatief van het Engelse Opera magazine. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst georganiseerd, vanuit de aspiratie om een opera-equivalent van de Oscars te creëren.

Dit jaar zijn er negentien categorieën waarin een Opera Award gewonnen kan worden. De nominaties werden vandaag op de website van de International Opera Awards gezet.

In de categorie van ‘zangeres van het jaar’ zijn Diana Damrau, Christine Goerke, Anja Harteros, Christiane Karg, Petra Lang, Adrienne Pieczonka en Krassimira Stoyanova genomineerd. In de mannelijke variant van die prijs dingen Stéphane Degout, Bryan Hymel, Peter Mattei, Luca Pisaroni, Stuart Skelton, Michael Volle en Ludovic Tézier naar de prijs.

Kans op de award voor beste dirigent maken Teodor Currentzis, Mark Elder, Andris Nelsons, Gianandrea Noseda, Kirill Petrenko en Simone Young. Voor regisseur van het jaar zijn de genomineerden Calixto Bieito, Tatjana Gürbaca, Barrie Kosky, Martin Kušej, Dmitri Tcherniakov en Graham Vick.

Voor de prijs voor beste nieuwe productie, die vorig jaar gewonnen werd door De Nederlandse Opera voor De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja, zijn onder meer de Guillaume Tell van het Rossini Opera Festival in Pesaro en de Norma-productie van de Salzburger Festspiele genomineerd.

Er is dit jaar ook een speciale award voor de beste ‘jubileumproductie’, oftewel de productie die het beste het jubileum van Britten, Verdi of Wagner vierde. Daarvoor is onder meer de Parsifal-productie van de Vlaamse Opera genomineerd.

Net als vorig jaar is er een Readers’ Award, waar een paar van de grootste operanamen voor geselecteerd zijn. Liefhebbers bepalen door te stemmen wie deze award ontvangt. Stemmen kan op de website van de Opera Awards.

Een jury van zeven muziekjournalisten en operadirecteuren zal op 7 april uit elke categorie een winnaar kiezen.

Alle genomineerden zijn te vinden op de website van de International Opera Awards.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.