Nieuws

Cité de l’Opera: Lise, Martin, Calixto

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 296.

Tsaar wint
Gisteravond werden de Opera Awards uitgereikt. De Munt in Brussel viel in de prijzen in de categorie ‘Nieuwe productie’. Tsaar Saltan werd geregisseerd door Dmitri Tcherniakov.

Lise again
De weg van sopraan Lise Davidsen lijkt geplaveid met prijzen en waardering. Dat ze de titel ‘Zangeres van het jaar’ bij de Opera Awards won is niet eens verrassend meer.

Bayreuth in de jaren zeventig
Een klein kwartier van een BBC-documentaire over Bayreuth en Wolfgang Wagner bij het honderdjarig bestaan van de Bayreuther Festspiele.

Elisir in de steigers
Er wordt hard gewerkt aan de productie van L’elisir d’amore door de samenwerkende Nederlandse operahuizen. Aan de eerste beelden te zien speelt de opera zich in de regie van Marcos Darbyshire af in een moderne omgeving. En zien we in deze video nou Martin Mkhize een heuse ‘Floss’ doen uit Fortnite?

Afzegging
Het zal nog wel even duren voor dit soort zaken niet voortdurend gebeuren.

Auditie in Engeland
Tip voor jonge talenten die graag weer aan het werk willen.

Bach in Parijs
De Johannes Passion in het Théâtre du Châtelet, geënsceneerd door Calixto Bieto. Dat belooft geen doorsnee passie-uitvoering te worden. Vanaf begin juni is de opname te zien op OperaVision, met onder anderen Benjamin Appl.

Happy
Countertenor Andrew Watts is in München voor Lear van Reimann.

Tweede Wagnerdebuut
De Oostenrijkse bas Günther Groissböck debuteert als regisseur in de kleine zaal van het Theater an der Wien. Hij koos Wagner: ‘Wenn jemand in die Kammeroper geht, um Tristan und Isolde zu erleben, dann ist er schon für ein gewisses Experiment bereit, kennt das Stück und ist neugierig.’

Back to normal
Het festival Leeds Lieder is opgeschoven naar juni. Mogelijk biedt dat, parallel aan de versoepelingen in England, meer kans op een zo ‘normaal’ mogelijk editie.

Onthuld
Waar het De Nationale Opera doorgaans goed lukt de plannen voor het seizoen tot de presentatie geheim te houden – ze kwamen gisteravond naar buiten – is er bij de Parijse opera stevig gelekt. Komend seizoen zijn onder meer Iphigénie en Tauride, Der fliegende Holländer en Chovansjtsjina te verwachten. Ivo van Hove regisseert in Parijs Don Giovanni. Het programma wordt op 18 mei officieel bekendgemaakt.

Moederdaglied
Een zuidelijke bakker die meedeed aan een tv-talentenjacht hoorden we eens zeggen dat ‘Una furtiva lagrima’ hem altijd herinnerde aan zijn moeder, vanwege de tekst. Maar die luidt niet ‘Mama’, maar ‘M’ama’… Scheelt toch.

Erbarme Dich

Vorig artikel

Pierre Audi gastcurator bij Concertgebouworkest

Volgend artikel

Festival O. presenteert programma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.